Кожен тісний контакт – це додатковий ризик інфікуватися коронавірусом, – Уляна Супрун

14 Жовтня 2020, 16:19
1276

Щодня в Україні фіксують 4-5 тисяч нових випадків COVID-19.

Як зменшити свої шанси підхопити коронавірус розповіла Уляна Супрун на своїй сторінці у мережі.

Зрозуміло, що не точна цифра, адже лабораторії реально не встигають вчасно протестувати всіх, і ми маємо значно більше кейсів. Кількість тестів, які роблять в Україні, є реально малою – за цей час зроблено майже 2,5 мільйона тестів, на мільйон населення це всього 56,2 (в Польщі цей показник, наприклад, складає 93,3). При цьому заповненість ліжок в деяких медзакладах вже сягнула максимуму.

В таких умовах складно всім, але найбільше – медикам, які зараз дуже навантажені, лікуючи пацієнтів з COVID-19 в опорних лікарнях, чи сімейні лікарі, які постійно знаходяться на зв’язку з пацієнтами, що лікуються вдома амбулаторно.

Кожен з нас може змінити те, що залежить особисто від нас. Медичні працівники будуть за це вам дуже вдячні. Є всього вісім рекомендацій, беззаперечне дотримання яких, зможе хоч якось стримувати ситуацію. Принаймні, ви будете почуватися більше в безпеці та суттєво знизите ризики підхопити вірус.

Носіть маску

Це базова і зрозуміла річ, про яку говорять від самого початку поширення вірусу, але багато людей протягом 8 місяців так і не спромоглися навчитися це робити правильно чи свідомо ігнорують це правило. Вимога носити маску — це не «нав’язування страху», «позбавлення прав і свобод» чи «загроза демократії» як це називають деякі люди. Це абсолютно адекватна та підкріплена наукою вимога, яка працює лише тоді, коли її правильно дотримуватися.

Маска чи респіратор повинні закривати рот і ніс, жодних інших варіантів її носіння, які захищатимуть від вірусу, не існує. Чому варіант “на підборідді” небезпечний для вас і людей навколо? Бо ніс — ворота для вірусу SARS-CoV-2. Саме в носі найбільша концентрація специфічних протеїнів ACE2 та TMPRSS2, які використовує вірус для проникнення. Ніс, який стирчить з маски, — це можливість дрібним краплям потрапити в нього під час вдиху, чи вийти під час видиху.

Маска чи респіратор повинні бути на вас у будь-якому місці, де дотримання фізичної дистанції неможливе. Не лише для того, аби зайти в громадський транспорт чи магазин. Якщо на вулиці ви знаходитеся у скупченні людей на дистанції менше ніж 2 метри, одягайте маску також.

І не ведіться на міф, що маски суттєво зменшують потрапляння кисню в організм, призводять до повторного вдихання вуглекислого газу (СО2), який ми видихаємо чи маски стають причиною високої концентрації СО2 в крові, що є вкрай небезпечно для здоров’я. Це не так. 

Ретельно мийте руки

Нещодавно виникла дискусія про доцільність чистоти рук у стримуванні поширення вірусу. Мовляв, основний шлях передачі вірусу SARS-CoV-2 через краплі, які вилітають з носа і рота інфікованої людини під час розмови, крику, співу чи дихання, а не через поверхні. То навіщо тоді мити руки чи користуватися санітайзером?

Це хибна думка, адже все ще тривають дослідження про те, як часто та активно передається вірус через поверхні. При цьому не варто забувати, що регулярне миття рук — це інтервенція, яка захищає нас від багатьох інших збудників хвороб — зокрема, грипу.

Зменшуйте кількість контактів, аби сповільнити поширення вірусу

Щоразу, як будете планувати святкування дня народження чи йти в гості, бо «не можна відмовити», подумайте про кількість людей, з якими вам доведеться там контактувати. Кожен тісний контакт — це додатковий ризик інфікуватися вірусом та передати його далі своїм близьким.

Подумайте, як ви можете зменшити цей ризик (часом працювати з дому, не піти на якусь вечірку чи святкування дня міста), а також про те, що ви не просто себе обмежуєте, а робите внесок у стримування вірусу та допомагаєте не навантажувати медичну систему.

Розумійте, коли варто робити тестування та припиняти ізоляцію.

Тестування має вагому роль у стримуванні поширення вірусу. Масове тестування дає змогу виявити регіони, де вірус розповсюджується швидше та підсилювати заходи безпеки. Дає можливість виявляти та ізолювати інфікованих людей до того, як вони заразять ще більше громадян, серед яких можуть бути люди з груп ризику — старші люди або з хронічними хворобами, для яких вірус несе смертельну загрозу. Знижує навантаження на систему охорони здоров’я, а отже допомагає уникнути кризи, коли в лікарнях не вистачає місць, персоналу та обладнання, щоби ефективно допомогти усім хворим, і не лише на COVID-19.

В Україні з цим дуже погано. На результати тесту треба чекати дуже довго, часом більше ніж тиждень, або ж робити його своїм коштом, якщо така можливість є. Тому знову багато залежить особисто від кожного з нас.

Що можна зробити?

Якщо маєте симптоми, схожі на COVID-19, сконтактуйте з лікарем, аби отримати направлення на тест. Але майте на увазі, що очікувати на результат скоріше за все треба буде довго, а це значить, що потрібно самоізолюватися.

Дізнайтеся про приватні лабораторії, де роблять ПЛР тест поблизу вашого дому, аби в разі потреби знати, куди звертатися.

Поговоріть зі своїм роботодавцем. Можливо, вам зможуть оплатити тестування частково або повністю у разі потреби.

Якщо ви дізналися, що мали контакт з людиною, у якої підозра на COVID-19 чи вже його підтверджено, ізолюйтеся та сконтактуйте зі своїм лікарем, аби дізнатися як діяти далі. Самоізоляція має тривати до того часу, поки ви не здасте тест та будете впевнені, що контактувати з іншими безпечно, чи дізнаєтеся результати тесту людини, у якої була підозра на COVID-19.

Самоізоляція — це не просто забаганка залишити когось вдома. Є багато свідчень, що знаючи про контакт з інфікованою людиною, люди все одно продовжують контактувати з іншими людьми, їздять у відпустки чи виходять у громадські місця, наражаючи всіх навколо на небезпеку.

Читайте також: В Україні у 4 768 осіб виявили коронавірус

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024