Як працюється медперсоналу Привітненської амбулаторії в оновленому приміщенні. ФОТО

22 Листопада 2020, 12:54
3350

Нещодавно в Привітному відбулося урочисте відкриття оновленої лікарської амбулаторії, реконструкція якої проводилась в рамках програми Світового банку.

Загалом роботи обійшлися у понад 14 мільйонів гривень. Приміщення медзакладу, яке в селі побудували за колгоспні кошти і здали в експлуатацію ще на початку дев’яностих, нині не впізнати.

Медперсонал та відвідувачі, наче страшний сон, згадують про похмурі та холодні кабінети, стіни в грибку й відсутність навіть елементарних благ цивілізації. Тепер тут дійсно є усі умови для комфортної роботи й надання якісних медичних послуг. У цьому переконуєшся щойно переступиш поріг закладу. В приміщенні виклали керамічну плитку, біля сходів між поверхами виблискують новенькі металеві поручні.

Читайте також: «Без засобів на існування залишилися цілі родини»: у районній лікарні немає коштів на зарплати.

Звертаю увагу, що на дверях – сучасні вивіски. Облаштували також внутрішні вбиральні, а ще – пандуси для людей з обмеженими фізичними можливостями. В більшості кабінетів встановили рукомийники, де від бойлерів подається гаряча вода. Придбали й нові робочі столи і стільці.

«Раніше нам доводилось працювати в екстремальних умовах. Фундамент будівлі просів майже відразу. Праве крило почало стрімко руйнуватись. Не було навіть де толком рук помити, бо перестав функціонувати водопровід. Усі ці роки ми обігрівалися електроприладами, це постійно призводило до проблем з електропроводкою. Добре, що усе це вже залишилось позаду. Ремонтні роботи провели комплексно і на належному рівні, тож маємо амбулаторію сучасного зразка, де усе нове – від комунікацій і оздоблення кожного квадратного метра приміщення до перекриття даху», – говорить при зустрічі завідувач Привітненської амбулаторії Давид Дуда.

Читайте також: За час пандемії на Локачинщині від коронавірусу одужало 212 людей та Скільки та у яких селах було підозр у Локачинському районі від початку коронавірусу.

До слова, у попередні роки прихід зими для працівників цього медзакладу був просто катастрофою. Пропонувати пацієнту роздягнутись для огляду при мінусовій температурі у медиків інколи просто язик не повертався. Траплялося, що в лабораторії навіть реактиви замерзали. Персоналу доводилось з дому одягатись тепліше, аби і самим не підхопити на роботі якої недуги. Нині ж усе змінилось, адже в рамках згаданого проекту тут провели й заміну системи опалення.

Читайте також: На Локачинщині зафіксували перевищений епідемічний поріг захворюваності на грип.

«У нас реконструювали й котельню і встановили два потужні твердопаливні котли, а також облаштували нову теплотрасу. На роботу прийняли трьох кочегарів. Торік ми вже грілися. До речі, дрова заготовляли силами наших медпрацівників, а місцеві жителі зібрали двадцять тисяч гривень на придбання торфобрикету. Маємо паливо вже і на цей опалювальний сезон: дві машини дерев’яних обрізків придбав Локачинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги», – говорить Давид Дуда.

Читайте також: Карантинні новації: у райлікарні запрацював другий пост терапевтичного відділення.

1

Неабиякою приємністю є і те, що на першому поверсі амбулаторії, який ще донедавна був в аварійному стані, облаштували дві квартири для медперсоналу. В одній з них нині мешкає сімейний лікар Роман Міщук. В Привітне він прийшов недавно, проте вже добре зарекомендував себе серед місцевих жителів. Є в колективі іще один молодий фахівець – Вадим Панасюк. Хлопець вже кілька років працює на посаді фельдшера, також входить до мобільної бригади, яка тестує пацієнтів з підозрою на коронавірус.

Керівник закладу задоволений роботою як молодих спеціалістів, так і досвідченіших колег – старшої медсестри Тетяни Лукашевич, лаборантки Лілії Бернадин, патронажної медсестри Руслани Клепарської, акушерки Ірини Мазяр, молодшої медичної сестри Наталії Демчук. Залучення нових кадрів в комплексі зі створенням сприятливих умов для медичної діяльності свідчить про те, що в місцевої амбулаторії є подальші перспективи.

Читайте також: Локачинська районна лікарня змінює режим роботи через коронавірус.

1

4

Обслуговують в цьому медзакладі тепер близько чотирьох тисяч осіб. За медичною допомогою звертаються не тільки жителі Привітного, Коритниці, Колпитова, Білополя, Кутів, як це було раніше, а й Бубнова, Линева і Конюх.

Оновлену лікарську амбулаторію без перебільшення можна назвати гордістю громади. Тож медпрацівники на чолі із завідувачем Давидом Дудою висловлюють вдячність усім, хто допомагав у її реконструкції.

Читайте також: З перинатального виписали трійню з Локачинщини, яку виходжували 3 місяці.




Павло КОСТЮЧКО

Фото автора

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024