Локачанин Антон Мельничук поділився навичками, які розвиває у собі через волонтерство

05 Грудня 2020, 12:00
2554

П’ять підлітків із різних куточків України обрали для волонтерства у відділі комунікацій Klitschko Foundation. Протягом місяця вони отримують знання. Одним із них став Мельничук Антон, 16-річний хлопець із Локачинщини, волонтер у Klitschko Foundation та у Всеукраїнській Екологічній Організації ЕСМУ

Хлопець розповів для Район.Локачі про свій досвід.

Волонтерство є важливою сферою життя людини. Проте, у суспільстві часто виникають упередження, які не мають реальних підстав. Для когось це стереотип безкоштовної робочої сили, для іншого – пуста трата часу. Проте, не все вимірюється грошима. Для мене, волонтерство – це про досвід, можливості та нові знайомства, які стануть у пригоді у різних життєвих ситуаціях. Тут я розповім про те, як потрапив до Klitschko Foundation та поділюся ТОП-3 навичками, які розвиваю у собі через волонтерство. 

До того, як я потрапив у волонтери Фонду Кличко, разом з іншими підлітками, ми проходили різноманітні етапи відбору на унікальний комунікаційний проєкт «Skills Elevator».

1
Всі учасники комунікаційного проєкту «Skills Elevator»( проєкт перед волонтерством, 15 учасників)
Всі учасники комунікаційного проєкту «Skills Elevator»( проєкт перед волонтерством, 15 учасників)

Протягом тижня, ми відвідували різносторонні лекції Фонду, відомих медіа-персон та засновників популярних українських організацій, таких як TheUkrainians чи Reporters, про копірайтинг, фактчекінг, сторітелінг, креативність та ще багато іншого.

Кожного дня ми виконували індивідуальне домашнє завдання та долали багато викликів разом, які згодом допомогли отримати початкові практичні навички для волонтерства. Загалом це були найяскравіші 22 годин Zoom-зустрічей, роботи у команді чи просто комунікацій, які я будь-коли проводив разом із такими
активними підлітками та добрими, ініціативними організаторами.

Тому висловлюю вдячність організаторам, спікерам, волонтерам, менторам чи просто учасникам проєкту за підтримку, нові можливості та ще один
унікальний проєкт, який змінив моє життя назавжди!

3
Зустріч волонтерів. Під час обговорення емоцій та проведеного часу у Фонді
Зустріч волонтерів. Під час обговорення емоцій та проведеного часу у Фонді

 

Проєкт закінчився, з усіх учасників п'ять стали волонтерами фонду. Я – один із них

Волонтерство протягом місяця надало мені багато досвіду роботи, де я вже людина, яка володіє навичками роботи із текстами різного характеру, дизайном, Figma, Photoshop, Illustrator, а також покращив навички англійської мови через переклад статей. Я пройшов курс із медіаграмотності, де навчився розпізнавати фейки, визначати «висловлювання» та «факти».

Я зміг відвідати майстер-клас від проєкту «ProCharity» та дізнатися багато нового про внутрішню роботу Фонду. Для чого необхідне технічне завдання, як знаходити компроміс у проблемах різного характеру, про введення документів та ще безліч цікавих речей.

ТОП-3 навички, які я розвиваю у собі через волонтерство:

Перша навичка:

Брати відповідальність, проявляти ініціативу та не боятися. Ми на екваторі статті – залишилося найцікавіше! Волонтерство у фонді для 16-річного підлітка часто стає неабияким випробуванням на міцність. Часто доводилося працювати із завданнями, які є набагато складнішими, ніж ми могли б собі уявляти!

Наприклад, в перший же тиждень було необхідно написати статтю на дві сторінки для сайту Фонду, а ще більший виклик, коли ця стаття пов'язана із темою, в якій ти не розумієшся! Я... поборов страх та, все ж таки, спробував. За декілька днів, мене вигнали із Фонду вже за першу виконану роботу.

Жартую! Насправді – ні. Мені вдалося зробити це якісно, адже не побоявся та вклався у це завдання на максимум. Часто суспільство уникає відповідальності, адже вважає це проблемами на свою голову, проте ми багато втрачаємо, коли не беремо відповідальності за іноді складні для нас речі!  Саме тому, із кожним новим завданням, я усвідомлював, що все складне можна легко зробити, якщо проявляти власну ініціативу, ставити питання та не боятися; дотримуватися навичок тайм-менеджменту. 

Друга навичка:

Тайм-менеджмент. Планувати власний час до деталей. Протягом кожного тижня ми виконували близько шести завдань із курсами, по
завершенню яких надсилали організаторам власний статус виконаних завдань, у кінці тижня робили атмосферні Zoom-зустрічі з командою волонтерів та нашими координаторками.

Кожен день був наповнений активностями. І варто враховувати, що школа та позашкільні заняття забирали найбільше часу. Тому, аби встигнути усе, необхідно добре володіти навичками тайм-менеджменту.

Я вперше у житті почав планувати детально час у Google-календарі. Це надзвичайно допомагає структурувати власні ідеї, складати конкретні задачі та правильно ставити дедлайни, пріоритети. Ця навичка зараз допомагає мені і поза волонтерською діяльністю. Спробуйте написати власний план на завтра
перед сном і ви усвідомите, як швидко справилися із цими завданнями!

Третя навичка:

Працювати з креативними текстами. Погодьтеся, було б дивним, якби я б не зазначив навичку написання текстів, волонтерячи у комунікаційному відділі, чи не так? Вміти писати правильно – це важливо, проте не менш важливо – писати цікаво та креативно!

Ми отримали багато теоретичних знань перед волонтерством на проєкті «Skills Elevator». Здається – засвоїли, але уявіть наші здивування коли під кожним написаним твором з'явилося надзвичайно багато коментарів, а інколи й доводилося переписувати. Проте, я не засмучувався! Для мене, це все виклики, які потрібно подолати. Я усвідомив, що лише наполеглива праця допоможе мені досягти найкращого результату.

Молодь є тою рушійною силою з якої починається більшість глобальних змін. Це момент відповідальності, де підлітки обирають в якому світі будуть жити
наступні покоління. Якщо ви мрієте зробити власний вклад у розвиток світу, волонтерство - це саме та неймовірна можливість досягти цього! Не бійтеся проявляти себе. Залишайтеся проактивними, небайдужими до майбутнього України та долучайтеся до спільноти волонтерів. Боріться за свої мрії!

Довідково: у всьому світі 5 грудня відзначають міжнародний День волонтера – International Volunteer Day.

Волонтерський рух є невід'ємною частиною будь-якої цивілізації та суспільства. Якщо ми подивимося на останні роки економічного зростання усіх країн світу, то очевидно, що волонтерство встановлює чималі тенденції у ньому. В Україні волонтерство набуває великої популярності.

За даними фонду «Демократичні ініціативи», минулого року до волонтерства в України залучили близько 10 % дорослого та працездатного населення. Хоч за розрахунками дані не є досить високими, втішним фактором є його ріст. 

Читайте також: 

Антон МЕЛЬНИЧУК

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024