Локачі: 71 «співочу квіточку» виростив ансамбль «Соняшник» за десятиліття діяльності

13 Грудня 2020, 16:16
1861

Усмішками та оберемком пісенно-сонячних спогадів була сповнена нещодавня зустріч випускників – учасників вокального ансамблю естрадної пісні «Соняшник», що вже 10 років успішно діє при районному Будинку школяра.

Його керівниця Інна Ковальчук не йме віри ще й нині, наскільки яскраво-артистичним є її дітище. Каже: «То, мабуть, зорі так склалися, що «Соняшник» мав нам вдатися». Про це пише журналістка Людмила Мельничук Богута на власній сторінці у фейсбуці. 

Директорка закладу Леся Войчук тими зірками називає, першою чергою, талановитих учасників ансамблю і їх наставницю Інну Олегівну, яка також, до речі, є вихованкою Будинку школяра. Школа вокалу, пройдена у Василя Костючка, хореографії і костюмера – в Оксани Тимчишиної, стали потужним потенціалом та творчою знахідкою для Інни Ковальчук (тоді ще Гринюк) при створенні та розквіту театру-студії «Соняшник».

Пригадуючи, як вибирали назву ансамблю та перші несміливі творчі кроки, її керівниця каже:

«Тільки не «Соняшник», чогось думалось мені, коли чула таку пропозицію від дирекції. «Лялька», наприклад, подобалось більше. Цей задум, правда, згодом знайшов своє призначення (у 2018 створили етногурт «Мотанка»). Коли ж назва «Соняшник» таки прийшлася до душі (більш сонячнішого задуму тепер і не уявляю), знову, як пригадую, почувалася розгубленою. Бо ж ніби і те вмію, і те знаю, ідея все йде, йде… А докупи нічого зібрати не можу... Важко було починати з нічого, коли дітей всього 8, а вони мають і співати, і грати, і підтанцовки робити, і красунями усміхненими бути...»

Хвилювання були даремними, адже всі учасники ансамблю виявились надзвичайно талановитими. Вже на першому році діяльності «Соняшник» потрапив на обласну сцену з композицією «Квітка-душа» (солістка Оля Городнюк). Наступного року – в Ковелі з композицією «Журавлі» (солістка Таня Сибистиянюк), далі – вже в Маневичах, де з Владом Шевчуком дівчата «запалювали» під хіт Михайла Хоми «Сивий туман». І щоразу діти везли додому призові місця. Сценічне вбрання на початках вибирали з того, що було в гардеробі Будинку школяра. Нові костюми учасникам ансамблю пошили власноруч через два роки, перед виступом на сцені муздрамтеатру в Луцьку.

Ви в мене одні з найкращих соняшникових квіточок, – пригадуючи життєвий шлях «Соняшника», звернулась Інна Олегівна до своїх творчих дітей. – Ми завжди, як і з вами, так і нині, аж до карантинних впроваджень, старались хоч раз на рік виборювати участь у обласних конкурсах, практично щомісяця виступали на районній сцені, брали участь у конкурсах вокалістів та оглядах самодіяльності. Також завжди із задоволенням відгукуємося на запрошення долучитись до урочистих заходів району та селища. Щороку учасники ансамблю продовжують боротися за призові місця в обласному конкурсі «Срібні дзвіночки». А скільки радості було, коли минулого року наша Богданка Крутій повернулась з першим місцем у старшій віковій групі. В тому ж році Марина Мельничук виспівала перемогу в конкурсі для абітурієнтів Луцького педагогічного коледжу, де зараз і навчається».

Яскраво згадалось на зустрічі і про успіхи дитяти «Соняшника» – етногурту «Мотанка» (Анна Герасимюк, Марина Мельничук, Богдана Крутій та Настя Левчук), який минулоріч став переможцем заключного гала-концерту творчого проєкту «Свої» у номінації «Своїм серцем». Не менш талановитим виявився і дует «Крила» (у складі Марини Мельничук та Богдани Крутій). У 2018 році він отримав спеціальний приз від журі за оригінальність виступу на фестивалі патріотичної пісні «Сурми-звитяги», що відбувався у Львові. А в 2019 році дует «Крила» здобув перемогу в другому етапі всеукраїнського конкурсу «Лірики природи» у Луцьку.

«Ми пишаємось усіма вами – талантами нашого ансамблю, – каже директорка Леся Войчук. – Наш «Соняшник» за 10 років виростив 71 «квіточку», і це лише старша група ансамблю. Маємо гарну традицію починати навчання з «Зернятка» (вихованці приходять до нас з 7-річного віку), за 3 роки діти «переростають» у «Цвітень», і щороку чекають, коли вже їм можна буде переходити у «Соняшник» і бути як «старші дівчата».

Зустріч вдалася насиченою теплими спогадами. Отримавши в подарунок ювілейний диск «Соняшник – 2020», випускники Богдана Крутій, Анна Герасимюк, Настя Левчук, Анна Козак, Мар’яна Бугайчук, Діана Іванюк ділилися враженнями, пригадували моменти насиченого сценічного та залаштункового життів, спільні дозвілля. А ще навперебій дякували Інні Олегівні за розкриті таланти, за впевненість на сцені, за творчу іскорку, що в них зуміла запалити. Це стало їм у великій пригоді нині – під час навчання в інших освітніх закладах. Також дівчата безмежно вдячні своїй керівниці за те, що завжди ділилась своєю любов’ю до сцени, за те, що хотілося бігти на репетиції після уроків, за вміння бути згуртованими, що на позитиві завжди всі були.

Сторінка творчого життя під назвою «Ми твоїми, «Соняшнику», будем пелюстками» у житті вихованців Будинку школяра, як сказали, назавжди залишиться у пам’яті і в серці.





Людмила МЕЛЬНИЧУК.

Фото Юрія КОВАЛЬЧУКА

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024