Педпрацівникам Привітненської громади на зарплати не вистачає понад 870 тисяч гривень

22 Грудня 2020, 19:20
1234

У поточному році по окремих місцевих бюджетах області не  вистачає коштів на виплату зарплат педагогічним працівникам.

Зокрема, йдеться про Іваничівський районний бюджет, де не вистачає  444 тисяч гривень, бюджет Павлівської сільської об’єднаної територіальної громади  з потребою у  2,1 мільйона гривень та бюджет Привітненської сільської об’єднаної територіальної громади з необхідною сумою у 871,4 тисячі гривень. Про це повідомили у Волинській обласній раді. 

Відповідно до  Бюджетного кодексу України, фінансування видатків на оплату праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти здійснюється коштом освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.  У 2020 році  обласному бюджету держава виділила такий міжбюджетний трансферт в обсязі 294,8 мільйона гривень, з яких рішенням обласної ради від 12.02.2020 № 28/11 «Про обласний бюджет на 2020 рік» (зі змінами) розподілили 258,8 мільйона гривень, нерозподілений залишок становить 35,9 мільйона гривень.

Саме з цього джерела пропонується спрямувати кошти в бюджети, де не вистачає на зарплату педагогам. Відповідний проєкт розпорядження голови ОДА сьогодні погодила постійна комісія обласної ради з питань бюджету, фінансів та цінової політики на своєму черговому засіданні.

З метою забезпечення видатків на оплату праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, за пропозиціями управління освіти і науки облдержадміністрації збільшуються видатки   на загальну суму 2,9 мільйона гривень, в тому числі для: Іваничівського районного бюджету на 444 тисячі гривень, бюджету Павлівської сільської об’єднаної територіальної громади на 1,6 мільйона гривень та бюджету Привітненської сільської об’єднаної територіальної громади на 871,4 тисячі гривень. 

При розрахунку обсягу освітньої субвенції для бюджету Павлівської сільської об’єднаної територіальної громади врахований невикористаний залишок такого трансферту з минулого року в сумі 529,1 тис. грн, що була виділена такому місцевому бюджету з обласного бюджету на оплату праці педагогічних працівників в інклюзивно-ресурсних центрах.

Водночас зменшується загальна сума нерозподіленого обсягу освітньої субвенції на 2,9 мільйона гривень.

В ході обговорення питання начальниця управління освіти та науки ОДА Людмила Плахотна пояснила, що проблеми у згаданих бюджетах виникли через небажання місцевих влад оптимізовувати освітню мережу. Вона вважає, що це несправедливо стосовно інших територіальних громад, які з розумінням поставилися до питань ефективного використання бюджетних коштів. Водночас Людмила Плахотна повідомила, що Павлівська територіальна громада уже має напрацьований план оптимізації власної освітньої мережі. Зауважимо, що найбільша сума коштів сьогоднішнім розпорядженням спрямовується саме на цю громаду.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024