Локачинський районний відділ державної виконавчої служи працює ефективно

30 Грудня 2020, 18:40
Андрій Пельц 2910
Андрій Пельц

Важко переоцінити значення виконавчої служби в системі державних органів, адже вона є важливою інстанцією виконання судових рішень. Можливо це і не зовсім коректне порівняння, але працівники цієї ланки чимось нагадають колекторів, от тільки працюють вони цивілізовано і виключно в правовому полі.

Локачинський районний відділ державної виконавчої служби ЗМУМЮ (м. Львів) нині очолює фахівець із п’ятирічним стажем Андрій Пельц. Попри молодий вік, він добре обізнаний із законодавством і володіє усіма тонкощами роботи державного виконавця.

Для багатьох краян «виконавча» є маловідомою структурою і далеко не кожен отак відразу скаже, чим саме вона займається. Тож Андрій Пельц це пояснює мало не на пальцях:

«Ми з допомогою правових важелів здійснюємо примусове виконання судових рішень – будь це призначення аліментів, стягнення боргів, різних штрафів тощо».

До слова, останніми роками таких правових важелів у державних виконавців суттєво побільшало, що дозволяє працювати ефективніше. Відтак, зі слів Андрія Миколайовича, тільки за 2020 рік виконавчою службою на Локачинщині стягнуто понад півтора мільйона гривень аліментів на утримання близько п’ятисот дітей. Ще понад триста таких виконавчих документів нині опрацьовується.

«Після реформування в 2016 році органів ДВС процес стягнення аліментів став результативнішим, адже з’явилися нові методи впливу на боржників. За несвоєчасну сплату такі категорії громадян обмежуються у виїзді за кордон, можуть позбавлятися права керування транспортними засобами, користування зброєю тощо. Звісно, жорсткі обмеження стимулюють громадян до більшої відповідальності», – говорить співрозмовник.

Спростив роботу державним виконавцям і Єдиний реєстр боржників. Потрапляють в цю базу усі, на кого відкрите виконавче провадження. Приміром, для аліментників підставою є прострочення платежів впродовж трьох місяців. Як наголошує пан Андрій, перебування у «чорному списку» дуже ускладнює людям життя, приміром, унеможливлює вчинення ними якихось нотаріальних дій з власним майном. Тож він радить кожному зайти на офіційний сайт Міністерства юстиції і перевірити у відкритій базі ЄРБ, чи не маєте якихось боргових зобов’язань.

Ще один важливий момент в діяльності виконавчої служби – вільний доступ до системи електронного арешту рахунків. Пілотна система, до якої вже підключено шість банків, дозволяє працівникам ДВС арештовувати кошти на персональних рахунках всього за кілька хвилин. Зі слів Пельца, таке нововведення в нинішньому році значно підвищило показник фактичного виконання виконавчих документів: з двох тисяч проваджень вже виконано понад п’ятисот, тобто закрита кожна четверта справа.

Робочі будні державних виконавців проходять досить динамічно, адже робота передбачає часті виїзди – з метою виявлення та опису майна злісних боржників скажімо, перевірки виконання судового рішення щодо права на побачення з дитиною тощо.

«Вдома наших візитів зі зрозумілих причин люди не чекають та і самі у виконавчу не надто поспішають. Нерідко доводиться ставати очевидцями конфліктів між розлученими. Вияснення стосунків, зазвичай, відбуваються через гроші. Чоловіки чомусь думають, що аліменти сплачують не своїм дітям, а колишнім дружинам. У подібних ситуаціях ми стараємось погасити полум’я суперечки, детально роз’яснити сторонам права і обов’язки, а ще морально підтримати малечу, яка за усім цим мимоволі спостерігає», – ділиться професійними моментами співрозмовник.

Разом із Андрієм Пельцом в Локачинському районному відділі державної виконавчої служби працює ще головна державна виконавиця Олена Шмідт та головна спеціалістка Оксана Шульгач.

Павло КОСТЮЧКО

Фото автора

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024