Скільки можна виторгувати на базарі у Локачах за горіхи, часник, кролячі шкурки та курячі яйця

05 Січня 2021, 13:30
3756

Щоп’ятниці у Локачах чимало людей не лише з базару, а й на базар йдуть з повними пакунками. З автобусів, зазвичай, прямують до перекупників, аби здати вирощену продукцію – горіхи, квасолю, гарбузове насіння, часник, а ще – кролячі шкурки, курячі яйця.

Чималий ажіотаж біля торгових місць покупців такого краму побачила і минулого базарного дня. Про це пише журналістка Людмила Мельничук Богута.

Найбільше здавали волоські горіхи. За цілі люди отримували по 10-12 гривень за кілограм, лущені – від 40 до 120 гривень за кілограм (в залежності від якості продукту). Найдорожче платять за світлі горіхи у вигляді метелика. У постійних продавців лущені горіхи посортовані – світліші, темніші, четвертинки, половинки тощо. Спочатку обходять всі «точки» (їх на ринку 8 нарахувала), й в кінцевому результаті здають там, де сторгувалися найвигідніше.

Читайте також: Що купують та продають на Локачинському базарі щоп'ятниці. ФОТОРЕПОРТАЖ.

Пані Марія з Творинич, яка привезла чергову порцію горіхів, каже:

«Цілими горіхи ніколи не здаю. Дешево за них дають. За зиму з дідом помалу полущимо. Б’ємо молотком. Кажуть, на пляшці добре, але не пробували. Того року горіхів трохи вродило. В мене вони не дуже білі. Але о такій порі – в грудні, здавати вигідно. Вже таки олії купити та за світло заплатити є чим. Кожного разу свіжу копійку маємо».

Локачанка пані Тетяна, аби горіхи не дрібнились, на пляшці з-під шампанського кухонним молотком по дзьобику б’є. Пригадує, що найвищою ціна була позаминулого року. За кілограм «метеликів» тоді 180 гривень давали. Хоча й нині не нарікає. Врожай реалізовує з п’яти дерев. Полущити стільки горіхів нелегко. Але, зі слів жінки, винагорода за місяць такої праці добряче утре носа мінімальній зарплаті.

Читайте такожОй там, у Локачах, на базарі. БЛОГ.

Заготівельники менш охочі до розмови. На запитання – куди реалізовують продукцію – дружно відмовчуються або ж загальними фразами «відбиваються», на зразок «тут, на місці збуваємо, фірми в нас є такі». А вже з інформації про те, що горіхи далі до країн Європейського союзу потрапляють, секрету не роблять.

«Україна є одним з основних постачальників горіхів у ЄС. В нас їх вирощують більше, ніж у всіх країнах Європи разом узятих. Тож попит на горіхи завжди є», – каже один із перекупників.

Читайте також: Скільки коштує молочна продукція на локачинському базарі.

Розмову перебив чоловік, який хотів здати з десяток кролячих шкурок. Але отримав відмову, бо посолені були.

«Вам їх ніхто на базарі не візьме, зразу кажу. Треба було просто висушити. А то сіль «не дасть» спеціалістам ввести хімікати для подальшої обробки шкурок. Приносьте нормальні, заберу по 100 гривень за кілограм», – прозвучало пояснення.

У сусідів – також перекупників, дізналась, що такої ціни на гарбузове насіння, як нині – 65-75 гривень за кілограм, ще не було ніколи. Активно такий товар люди починають в жовтні здавати. Часник зимовий позначку в ціні тримає аналогічну попередніх років – 28-30 гривень за кілограм. Приймають з серпня і до січня. З часом ціна трохи падає: якість погіршується. Нині люди закінчують зимовий і починають літній часник здавати, кілограм якого коштує 50-60 гривень.

А от тих, хто квасолі виростив багато, ціна не надто радує. У кого нема бажання їхати в Луцьк на ринок, де склянку квасолі можна продати за 5-6 грн, у нас приймуть таку продукцію по 15-17 гривень за кілограм. Найбільш цінною є червоно-біла (сорт «Ластівка»).

Читайте такожМаски, антисептики та захисні екрани: за яких умов працюватиме ринок у Затурцях.

Продають люди і курячі яйця.

«Закупляю вже на інкубатор. Мало хто здає, кури тільки-но починають нестися. 30 гривень за десяток плачу. Продаю – по 40. Ту десятку заробиш… А ще як транспортні затрати врахувати, то й нецікавий заробіток виходить», – ділиться заготівельник Анатолій.

Як на мене, найбільш виграшним у такій сфері базарної торгівлі є «горіховий бізнес». А як насправді – хто його зна… Розповідати про свої доходи ніхто не збирається, звісно. Але той факт, що серед продукції перекупників почесне місце займають горіхи, говорить сам за себе.

Читайте такожНа Затурцівському ярмарку заборонено торгувати продуктами з особливими умовами зберігання.

Людмила МЕЛЬНИЧУК

Фото автора

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024