Затурцівська громада: на сесії затвердили ряд цільових програм. ФОТО

06 Січня 2021, 14:30
2899

Пленарне засідання Затурцівської сільської ради відбулось 22 грудня. Перед депутатами стояли непросте завдання – ефективно розподілити бюджетні кошти між основними розпорядниками.

На сесію прибули як представники структурних підрозділів Затурцівської громади, так і керівники окремих районних установ та організацій.

Найперше присутні заслухали головного лікаря КНП «Локачинська ЦРЛ» Олега Франчука. Він наголосив, що фінансова ситуація нині складна: із жовтня персонал закладу не отримував заробітну плату і поки невідомо, коли ліквідують заборгованість. Відповідаючи на питання депутата Петра Камельчука щодо подальших перспектив закладу, Олег Федорович натякнув на можливу оптимізацію – зокрема закриття окремих стаціонарних відділень. Також зазначили, що лікарня перейде в комунальну власність Локачинської селищної ради і з першого січня платежі за тепло та енергоносії цього підприємства ляжуть на плечі місцевого бюджету. І хоча програма розвитку і підтримки закладу розрахована на значну суму, було прохання першочергово виділити дольову частину коштів на оплату комунальних платежів.

Юрій Ковальчук запевнив: «Фінансова підтримка райлікарні буде, але ближче до весни, коли рада розподілятиме вільні лишки». Очільник громади закликав депутатів проголосувати за затвердження програми (це, мовляв, законний механізм передачі коштів), що і зробили одноголосно.

Проблеми із фінансуванням у наступному році можуть виникнути і по Затурцівській амбулаторії, бо при підвищенні мінімальної зарплати обсяг державних коштів з розрахунку на одного пацієнта залишається незмінним. Про це повідомив головний лікар Борис Ковальчук. Заступник сільського голови Володимир Бощук закликав активізувати роботу із підписання населенням декларацій. До слова, тут і дійсно з цим є проблеми – на трьох сімейних лікарів недобір 1900 людей.

Про заходи, які запланували на наступний рік в рамках програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, розповів головний рятувальник району Руслан Лишук. Він зупинився на питаннях утримання місцевих пожежних охорон, важливості облаштування в населених пунктах громади пожежних гідрантів.

Як підкреслив Юрій Ковальчук, забезпечення на території пожежної безпеки – дуже важливий момент. Тож сільська рада виділить 398 тисяч гривень на утримання двох команд МПО – в Затурцях і у Війниці. Також такий пункт планують створити у Шельвові, залучивши до роботи на громадських засадах когось з місцевих жителів. Сільським старостам дана вказівка: перевірити на місцях стан існуючих пожежних гідрантів.

Під програму благоустрою населених пунктів громади плануються виділити лише 460 тисяч гривень. Це мізерна сума, враховуючи її цільове призначення – ремонти доріг, розробка генеральних планів населених пунктів, відновлення вуличного освітлення, утримання кладовищ тощо. Зазначалось, що цей кошторис ще буде неодноразово переглядатись, а поки закладаються кошти лиш на поточні першочергові потреби – от як, скажімо, боротьба із розповсюдженням борщівника у Затурцях (це проблемне питання на засіданні попередньо жваво обговорювалось). Задумується в Затурцях й про створення в центрі громади комунгоспу.

Підтримали на сесії ряд інших цільових програм: мобілізаційної підготовки та забезпечення заходів, пов’язаних із виконанням військового обов’язку, призовом громадян на строкову службу, соціального захисту населення (на допомогу онкохворим, погорільцям тощо заклали 100 тисяч гривень). Багато планів намічено на наступний рік і у земельній сфері. Передбачили кошти на підтримку сільгоспвиробників.

Серед інших – питання щодо організації харчування в освітніх закладах громади. Про нові норми вартості харчування для шкіл та дитячих садків на наступний рік поінформувала голова бюджетної комісії Оксана Нерода. Відтак, у закладах загальної середньої освіти для одноразового харчування передбачено 13 гривень на одну дитину, в ДНЗ – 20 гривень. До слова, половина цієї суми покриватиметься коштами місцевого бюджету, решта – батьківські внески. На харчування пільгових категорій на усі заклади громади виділять 370 тисяч гривень.

На сесії затвердили бюджет Затурцівської сільської ради на 2021 рік. Загалом на порядку денному було дуже багато питань, тож сесію розділили на два пленарних засідання.

Павло КОСТЮЧКО

Фото автора

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром