Особливості постачання електроенергії під час карантину

12 Січня 2021, 16:14
Фото ілюстративне 631
Фото ілюстративне

На період дії карантину та протягом 30 днів з дня його відміни, забороняється нарахувати та стягувати неустойки (штрафи або пеню) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги та припиняти або зупиняти надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі.

Про це інформує пресслужба Держенергонагляду.

Такі норми передбачено прикінцевими положеннями Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі – Закон № 530-IX). Постачання і розподіл електричної енергії відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» належить до комунальних послуг.

Фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та/або господарську діяльність – це побутовий споживач – індивідуальний побутовий споживач.

 Зі свого боку, юридична особа, створена шляхом об’єднання фізичних осіб – побутових споживачів, яка розраховується за електричну енергію за показами загального розрахункового засобу обліку в обсязі електричної енергії, спожитої для забезпечення власних побутових потреб таких фізичних осіб, що не включають професійну та/або господарську діяльність – це колективний побутовий споживач.

Враховуючи зазначене, Законом № 530-IX заборонено припиняти/зупиняти надання послуг з розподілу та постачання електричної енергії індивідуальним побутовим споживачам протягом періоду дії карантину або обмежувальних заходів. 

Водночас оператори систем розподілу (далі – ОСР) тимчасово можуть припиняти електроживлення електроустановок споживача задля проведення планових робіт, пов'язаних з ремонтом устаткування та/або підключенням електроустановок нових споживачів. Крім того, електропостачання може бути припинено у разі виникнення аварійних ситуацій в електроустановках ОСР. У таких випадках ОСР має оприлюднювати інформацію щодо планових та/або аварійних перерв в електропостачанні на своєму офіційному вебсайті.

Для забезпечення стабільного електропостачання та збалансованої роботи енергетичного ринку громадянам необхідно вчасно розраховуватись за отримані комунальні послуги.

Під час карантину рівень оплати послуг з електропостачання критично погіршився. Слід пам’ятати, що через накопичення боргів ОСР та електропостачальні організації не матимуть можливості закуповувати необхідні обсяги електроенергії у виробників, а виробники електричної енергії не зможуть закупити паливо для роботи електростанцій. Крім того, існує висока ймовірність невиконання інвестиційних та ремонтних програм на електричних станціях і мережах. Зі свого боку, це може спричинити знеструмлення населених пунктів, оскільки погіршення технічного стану електромереж, автоматичне відключення аварійних ділянок призводить до технічної неможливості розподілу електричної енергії до об’єктів споживачів.

Читайте також: На Волині триває процес передачі майна у комунальну власність громад

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024