Якими були купання на Водохреще у Затурцях. ФОТОЗВІТ

23 Січня 2021, 16:08
2452

Християни відзначили третє велике свято різдвяного циклу – Богоявлення, або, як кажуть в народі, Водохреще. В цей день після богослужіння у храмах та освячення води у водоймах чимало відважних людей для оздоровлення стрибають в ополонки.

Неймовірна атмосфера у свято Хрещення Господнього панувала і біля копанки у Затурцях. Про це пише журналістка Людмила Мельничук Богута.

Місце для водохрещенських купань вже четвертий рік поспіль напередодні свята облаштовують місцеві жителі Олександр Шершун, Дмитро Шанта та Ігор Гаврилюк. Молебень та чин освячення води здійснив настоятель місцевого храму Преподобної Параскеви Сербської, протоієрей Василь Кравець. Благословляючи присутніх на водохрещенські купання, священник наголосив: аби дійсно очиститись від гріхів, слід ще й відвідувати богослужіння, не забувати про щоденні щирі молитви, мати міцну віру у Господа Ісуса Христа.

1

1

Й хоча в ніч на Богоявлення мороз сягнув дещо більше 20-градусної позначки, чи не десяток охочих зануритись у крижану воду все-таки знайшлося. Правда, лише серед чоловіків. Не став порушувати добру звичку щорічного оздоровлення цілющою і Юрій Ковальчук – Затурцівський сільський голова. Здоровий спосіб життя для чоловіка давно став нормою. Спортом займається активно: плаває, бігає, залучаючи до цього своїх вихованців (чотири десятки учасників двох дитячих футбольних команд). Купання у крижаній воді, як каже, добряче збадьорило нині.

Не стримували своїх емоцій після занурення Володимир Бощук, Руслан Адамчук, Іван Карабін та інші. Були й такі, що вперше насмілились на купання в ополонці.

2

«Це просто супер, вогонь!», – прокоментували свої відчуття троє молодиків, щойно вискочивши з крижаної.

А от 56-річного затурчанина Петра Панасюка морозна погода на Водохреща не лякає ще й тому, що має 15-літній стаж моржування. Про тонкощі цього виду загартувань знає чимало, адже обливається водою щоденно, незалежно від пори року.

«Купатись не лячно. Бо ж хоч і мороз, але вітер не обпалює, як ото було позаминулого року. Коли тобі холодно, краще у воду не лізти. Перед зануренням чи обливанням треба обов’язково розігрітись: зарядку зробити, пробігтись, наприклад. Категорично протипоказано перед купанням вживати алкоголь», – каже чоловік. 

1

1

Приємно було бачити всіх, хто занурювався у воду, бадьорими та щасливими. Вражень чимало отримали й сільські жителі, які до водойми прийшли навіть з дітьми. Благодатна атмосфера святкування об’єднала людей з вірою, що освячена вода оздоровлює душу і тіло.

1

1

1

1

1

1

1

1

 

Людмила МЕЛЬНИЧУК

Фото Ванди ВОЙЧУК

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024