У Затурцівській спеціальній школі потрібно відремонтувати дах та утеплити приміщення

24 Січня 2021, 16:00
2167

В обласній раді продовжилися засідання другого етапу бюджетних слухань, в ході якого депутати, представники ОДА та керівники комунальних закладів аналізують проєкт обласного бюджету на 2021 рік.

На початку слухань голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики Орест Маховський вкотре наголосив, що бюджет минулого року не виконаний на 30,5 мільйонів гривень і кошторис цьогорічний буде дуже не простим. Про це повідомили на сайті Волинської облради. 

Втім, саме освіті, згідно із проєктом бюджету, додають 85 мільйонів гривень.

В слуханнях взяли участь голова обласної ради Григорій Недопад, заступники Юрій Поліщук та Григорій Пустовіт, депутати обласної ради Юрій Ройко,  Андрій Бокоч, Валентин Кошельник, Володимир Бондар, Олександр Пирожик, Ярослав Матвійчук, Оксана Філіпчук, Ольга Омелько, Юрій Харченко та Андрій Турак.

Згідно із пояснювальною запискою до проєкту бюджету, на 2021 рік головному розпоряднику коштів–управлінню  освіти  і  науки облдержадміністрації передбачили видатки  в  загальному  обсязі  967,6 мільйонів гривень. Це на 52 мільйони гривень більше від показників нинішнього року.   

Джерела  фінансування – різні.  Зокрема, 313,9 мільйонів гривень – освітньої субвенції з державного бюджету місцевимбюджетам, 16,2 мільйона гривень  – субвенції  з державного  бюджету  місцевим  бюджетам  на надання  державної  підтримки  особам  з  особливими  освітніми  потребами,  65,8 мільйона гривень – додаткової  дотації  з  державного  бюджету  обласному бюджету на фінансування переданих з державного бюджету видатків з утримання  закладів освіти та охорони здоров’я, 516,9 мільйонів гривень – кошти обласного бюджету, 54,6 мільйона гривень  – власні надходження бюджетних установ.

Керівники закладів стверджують, що коштів вистачає на захищені статті, тобто зарплати та енергоносії, але не вистачатиме на незахищені видатки, а про розвиток й взагалі не йдеться. Проблема загострюється ще й тим, що в багатьох закладах є зареєстрована кредиторська заборгованість за послуги та товари, придбані в минулому році.

Окремі керівники наголошують, що бракуватиме коштів на харчування дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Зокрема, йдеться про дітей, які навчаються Сенкевичівській школі, яку приєднали до Володимир-Волинського ліцею. Начальниця управління освіти та науки ОДА Людмила Плахотна вважає, що така інформація потребує дискусійного обговорення, адже батьки дітей отримують державну допомогу.

Між тим, директор Володимир-Волинського ліцею Валентин Вірковський ставить питання і про бюджетні видатки на харчування дітей учасників АТО. Заступник директора департаменту фінансів Володимир Селедець пропонує повернутися до теми збільшення видатків на харчування дітей при внесенні змін до показників обласного бюджету, після того, коли буде зрозуміла ситуація з використанням енергоносіїв у зимовий період.

Між  тим, директор Володимир-Волинської спеціальної школи Волинської обласної ради Богдан Гудим просить збільшити видатки на використання електроенергії та води.

Є чимало потреб  і у капітальних видатках. Зокрема, зі слів директорки Затурцівської спеціальної школи «Центр освіти» Волинської обласної ради Лариси Лопухович в очолюваному нею закладі, потрібно відремонтувати дах. Згідно із проєктно-кошторисною документацією 2018 року, на ці видатки потрібно виділити майже 2,2 мільйона гривень. Приміщення школи і гуртожитку також потрібно утеплити.

В Сенкевичівській школі є гостра потреба у будівництві санітарних вбиралень. Сьогодні в закладі є лише один туалет, яким користуються і діти, і працівники. На тому, щоб вирішити це питання і виділити бюджетні кошти наполягав депутат Андрій Турак.

Заступник директора Княгининівського ліцею Волинської обласної ради Віталій Квас говорив про потребу у добудові третьої лінії харчоблоку та завершенні утеплень приміщень ліцею. Завершити утеплення приміщень мають намір і в Люблинецькому ліцеї Волинської обласної ради. На теплоізоляцію просить коштів керівник Нововолинського наукового ліцею обласної ради Інна Хільковець. Керівники закладів переконують, що кошти на утеплення – це інвестиція, яка забезпечить економію на використані енергоносіїв.

У Нововолинському науковому ліцеї також потрібні кошти на протипожежні заходи та ремонти приміщень.

Директорка Головненської спеціальної  школи «Центр освіти» Волинської обласної ради Наталія Сушик зауважувала, що в бюджеті бракуватиме коштів на відрядження педпрацівників,  які підвищуватимуть кваліфікацію у 2021 році. Таку ж проблему озвучувала директорка Затурцівської школи Лариса Лопухович.

Виконуючий обов'язки директора Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні Павло Боснюк пропонував депутатам передбачити одним із рішень можливості використовувати кошти, зекономлені в закладах освіти, на потреби розвитку. Таку ідею підтримав заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт.

Між тим, голова Григорій Недопад вважає, що такі пропозиції доречно розглядати лише за умови перевиконання обласного бюджету. 

Голова бюджетної комісії Орест Маховський наголошував, що ставлення до всіх закладів та галузей однакове. «Однак, ми опинилися в такій складній бюджетній ситуації. Не думайте, що депутати не хочуть фінансувати освіту», – звернувся за розумінням до керівників освітянських закладів Орест Маховський.

Окрема проблема, фінансування спортивного відділення Володимир-Волинського ліцею «Центр освіти» Волинської обласної ради. Керівник закладу Валентин Вірковський пояснює, що в минулому році воно фінансувалося через Регіональну комплексну програму розвитку освіти Волинської області на 2018-2022 роки.

В проєкті бюджету 2021 року коштів на спортивне відділення, зі слів, директора, не закладено. Йдеться про мінус  у 2,8 мільйона гривень. Валентин Вірковський каже, що у відділенні займається 130 вихованців. Серед них є діти з інших областей України, але на спортивних змаганнях вони сьогодні захищають честь Волині. Активно захищають фінансування цього відділення депутати обласної ради Андрій Бокоч та Валентин Кошельник.

Начальниця управління освіти та науки ОДА Людмила Плахотна пояснює, що ліцей упродовж 10 років працював в умовах експеременту, а після його завершення триває пошук законного формату функціонування цього закладу. Вона переконує, що ліцей рухається в напрямку спеціалізованого спортивного інтернату і рекомендує зупинитися саме на цьому профілі. Між тим, керівник ліцею Валентин Вірковський стверджує, що такий статус вартуватиме бюджету додатково понад 10 мільйонів гривень, оскільки до спортивного інтернату – окремі вимоги, згідно із типовим положенням.

Депутат Ярослав Матвійчук запропонував провести на базі Володимир-Волинського ліцею виїзне засідання чи День депутата, аби на місці ознайомитися зі специфікою його роботи.

Депутати прискіпливо аналізують, з яких територій навчаються діти в тих чи інших закладах і ставлять питання про ймовірну передачу в місцеві громади.

На попередньому етапі бюджетних слухань начальниця управління освіти і науки ОДА Людмила Плахотна висловила пропозицію   депутатам визначитися із долею трьох закладів: Рожищенського навчально-реабілітаційного центру для дітей з порушенням опорно-рухового апарату Волинської обласної ради, Липлянською спеціальною загальноосвітньою школою-інтернатом та Нововолинською спеціальною загальноосвітньою школою. В цих закладах переважно навчаються діти з місцевих територіальних громад, тому, як варіант, їх можна було би передати на місцеві баланси.

У Нововолинській спеціальній загальноосвітній  школі  навчається 166 дітей, з них тільки 37 – не мешканці шахтарського міста. Голова обласної ради Григорій Недопад вважає, що з Нововолинськом потрібно вести діалог хоча би щодо співфінансування цього закладу з міського бюджету. Директорка школи Тетяна Кантор відзначила, що за роки перебування в обласній комунальній власності в школі відбулося багато позитивних  змін і проведено чимало ремонтів.

На попередніх слуханнях звучала окрема пропозиція  щодо Липлянської школи. Профільне управління розглядає можливості переведення дітей, які в ній навчаються, до інших обласних закладів такого ж типу, а саме приміщення школи пропонують передати Волинському науковому ліцею, який потребує розширення.

Під час сьогоднішніх слухань директорка Липлянської школи Іванна Дужик запропонувала іншу пропозицію: провести перемовини з Луцькою територіальною громадою щодо створення на базі школі філії Луцького навчально-реабілітаційного центру. Заступник голови обласної ради  Григорій Пустовіт вважає таку пропозицію вартою уваги і рекомендує провести відповідні консультації з керівництвом обласного центру. До речі, директорка Волинського наукового ліцею Ірина Лозовська заявила, що в межах доведеного бюджету, очолюваний нею заклад не готовий взяти на баланс додаткові приміщення.

Про доцільність передачі Рожищенського навчально-реабілітаційного центру для дітей з порушенням опорно-рухового апарату Волинської обласної ради до Рожищенської територіальної громади говорив керуючий справами апарату ради Дмитро Дубняк.

Перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук зауважував, що  Городищенська територіальна громада готова до перемовин про те, щоб забрати на свій баланс приміщення Сенкевичівської школи.

В ході бюджетних слухань депутати піднімали питання щодо фінансування Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні, який фактично виконує державну функцію.  В цьому закладі освіти навчається майже тисяча дітей. 70 % з них продовжують навчання у  вищих військових закладах. З обласного бюджету ліцею пропонується виділити у 2021 до 10 мільйонів гривень. Радник голови облради Михайло Імберовський вважає, що ліцей потрібно передати державі. З такою думкою погоджуються  окремі депутати обласної ради. Керівник закладу Павло Боснюк додає, що на повному державному утриманні аналогічні ліцеї у Києві та Сумах.

Начальниця управління освіти і науки ОДА Людмила Плахотна каже, що виконавча влада вже піднімала питання перед Міноборони та Міносвіти України, але ті у відповідь відписували, що наразі в Україні тривають процеси децентралізації і, відповідно, за утриманні ліцеїв повинні дбати місцеві влади. Голова обласної ради Григорій Недопад з такою позицією не погоджується. Він вважає, що питання безпеки та оборони держави до процесів децентралізації не мають ніякого відношення, а держава не повинна відмовлятися від фінансування  цих галузей.

Коментарі
26 Січня 2021, 13:01
Це якийсь повний п....ць, тобто геноцид. Всі ж розуміють, що Рожищенський інтернат наша ОТГ самостійно не потягне. А значить за рік-другий після закінчення дотацій та субвенцій, які на початках пообіцяють заклад чекає на закриття. Дітей на вулицю, педагогів та допоміжний персонал на біржу. Ось вона справжня ціль реформ та децентралізації. Ура, товариші, ура!!!
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024