Хорів: 28-річний хлопець займається моржуванням вже вісім років

31 Січня 2021, 12:10
2786

Такій звичці нашого краянина навіть невиліковна недуга поступилася

З моржуванням Ігор Савчук з Хорова вже літ вісім, як подружився. Холодний душ щоранку, обливання студеною водою, купання у водоймі (навіть коли надворі мінус 15) для 28-річного хлопця стали черговою порцією енергії, оздоровленням і просто захопленням, без якого вже й не уявляє себе. Про це пише журналістка Людмила Мельничук Богута.

Що саме спонукало до моржування? Насамперед в такий спосіб вирішив дати відсіч псоріазу і застудним захворюванням, що атакували з самого дитинства.

«У лікарнях я був частим відвідувачем.Найгірше те, що ліків проти псоріазу просто не існує. Різні способи лікування, серед яких і народні (мама за рекомендаціями фахівців робила різні трав’яні ванни) допомагали лише контролювати симптоми. Якось один із лікарів, пам’ятаю, подарував книгу, де йшлося про способи загартувань. Про неї згадав і просто нашвидкуруч переглянув зміст десь у класі восьмому. А вже у 18, коли навчався в інституті в Дублянах, на свій страх і ризик почав пробувати що то і до чого отаке загартування. Після закінчення навчання методикою загартування вже серйозно зацікавився. Знаходив потрібну інформацію в Інтернеті, в книгах. Починав, за рекомендаціями, з мінімального: 3-4 дні обливався холодною водою до колін, згодом за таким принципом все вище. (Як варіант, після гарячого душу можна приймати холодний, або ж у ванну напустити води і потримати у ній ноги до гульок 2-3 хвилини на початках)», – розповідає Ігор.

1

Відтак прийняти холодний душ зранку для хлопця невдовзі стало нормою. За його словами, це як почистити зуби. Стан здоров’я з часом також помітно покращувався. Став купатись у водоймах. Правда, коли проживав у Львові, не так часто, як би того хотілось. Інша справа, коли навідується до батьків у Хорів (від хати до ставка рукою подати). Сприятливі умови для такого виду загартувань склалися і в Луцьку, де нині працює. В Стиру купається разів 3-4 в тиждень за будь-якої погоди.

«Перед плаванням обов’язковою є фізична розминка: або на скакалці стрибаю, або роблю легеньку пробіжку. Це для того, щоб організм зігрівся. От як в селі, наприклад, тих 300-400 метрів до води пробігаю босим (коли по снігові – це взагалі супер!). Мені чим нижча температура повітря, тим краще. То лишень в нашій голові, як виявляється, закладено боязнь холоду. Самому ж організму він не страшний. Навпаки – бадьорить і оздоровлює. Оцей заряд енергії не передати словами! Це просто треба відчути!»,  –каже моржувальник.

1

Радують Ігоря і обливання, до яких є не менш охочим. Влітку ще й охолоджує воду для такої процедури за допомогою замороженої у пляшках. В майбутньому мріє про встановлення великого чана для обливань.

Будучи прихильником водних загартувань, хлопець каже:

«То ціла наука, яка вимагає дотримуватись правил. Серед основних – те, що збільшення дозування та зниження температури води мають бути поступовими. Якщо є перевтома, то краще у холодну воду не лізти. Недопустимим також є вживання алкоголю перед купаннями. Відчуватиметься дискомфорт і коли переборщити з перебуванням у воді. Стараюсь не більше як хвилину купатись взимку, так як і радить медицина. Читав, що коли вода «забирає» температуру тіла, організм десь протягом хвилини починає виживати. Саме тоді і підвищується імунітет».

1

Нині на конкретне запитання: «Хворобу побороли?», моржувальник відповідає коротко і ствердно: «Так!». Окрім загартувань водою, список спортивних захоплень хлопця продовжують біг (навіть 42 км), туризм, походи в гори, на скакалці стрибати може безупинно разів до 800 тощо. Мріє про опанування йоги.

Ігор зізнається, що не раз доводиться ловити зацікавлені погляди перехожих, коли застають його босим серед снігу, чи то у воді з уламками криги. Неоднозначно реагують люди і на такі світлини, виставлені в Інстаграмі чи у Фейсбуці. Одні пишуть: «Ти – крутий!», інші вважають дивакуватим. Багато хто хоче почати купатись, але не може наважитись. Таким, зі слів любителя загартувань, доречно дослухатись до поради: зроби одну справу 20 днів підряд і вона увійде тобі в звичку. Ігор Савчук радіє, що саме така звичка дарує йому оптимізм, позитив та здоровий спосіб життя, якому навіть невиліковна хвороба поступилася.

1

Людмила МЕЛЬНИЧУК

Фото Ігоря САВЧУКА

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024