У Києві вже понад рік не погоджують ремонт церкви у Кисилині

29 Березня 2021, 16:57
1546

Церква в селі Кисилин вже давно потребує ремонту. Але роботи не можуть розпочати, оскільки документи в Києві погоджують понад рік.

Про це стало відомо під час засідання комісії з питань освіти та культури обласної ради, пишуть Волинські новини.

Депутати обговорили потребу вдосконалення законодавства в пам’яткоохоронній сфері, зокрема щодо погоджувальних процедур.

Ініціював це обговорення депутат від партії «ЗА Майбутнє» Ярослав Матвійчук, який у своєму зверненні відзначив: у Володимирі-Волинському в межах історичного ареалу міста розробляється низка детальних планів територій. Згідно з чинним законодавством, в центральному органі охорони культурної спадщини треба погоджувати цілий пакет документів: розроблений детальний план, проєкт землеустрою, робочий проєкт (виконаний після отримання містобудівних умов і обмежень для проєктування об’єкту будівництва). Така процедура отримання дозвільних документів затягується на роки.

Читайте також: «Село це не буде забуте Богом». Історія Кисилина в двох святинях.

Начальниця управління культури, з питань релігій та національностей Волинської облдержадміністрації Ольга Чубара пояснила: якщо йде мова про пам’ятки національного значення, то погоджувати всю документацію треба в Міністерстві культури. В ОДА ж погоджують документи щодо місцевих пам’яток. Визначено, що Міністерство культури має розглядати документи протягом місяця.

Проте дуже часто процедура затягується, попри чітко визначений законодавством термін, зауважив член партії «ЗА Майбутнє» Михайло Скопюк.

«Окремі питання затягуються на рівні Києва, якщо це пам’ятка національного значення. Яскравий приклад – церква у селі Кисилин. Вже другий рік справа тягнеться: нема погодження того, нема іншого. Понад рік триває погодження, щоб приступити до ремонтних робіт», – каже він.

Читайте також: Куди поїхати на Волині: Затурці – Новий Загорів – Кисилин. #ЕКСПЕДИЦІЯ.

Його однопартієць Андрій Бокоч додає: уся відповідальність за такі дії лежить саме на Міністерстві культури.

«В законі чітко вказано: місяць. Інше питання, що Міністерство культури саме по собі затягує процедуру. Є, звісно, ручні режими: іти в Мінкульт і не виходити звідти, але ж не будеш за кожним об’єктом так діяти. Це невиконання обов’язків Міністерством», – переконує він.

Читайте також: Краєвиди Кисилина на фотопазлі: зберіть картинку.

Урешті члени комісії вирішили підготувати звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів, аби в парламенті та Уряді відшукали механізм впливу на Міністерство культури і передбачили відповідальність за затягування погоджувальних процедур.

Довідково: Свято-Михайлівська церква – унікальна. Це не просто пафосна вербаліка, бо про її особливості тут свідчить буквально кожна деталь.Так, приміщення типового храму канонічно має три частини: вівтар, «середину» і притвор – місце, де моляться нехрещені поки ще прихожани. Тут же притвору немає – незвичайна рідкість побудови навіть і сучасних церков, не кажучи вже про такі старі.

Читайте також: Незнаний Кисилин: як виглядає село з давньою історією.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024