Трансформація сектору охорони здоров'я в громадах: виклики та рішення

18 Квітня 2021, 12:21
Фото ілюстративне 695
Фото ілюстративне

Рекомендації та алгоритм передачі закладів охорони здоров’я з районного рівня на рівень громади, побудова спроможної мережі закладів охорони здоров’я в громаді, розробка місцевих бюджетних програм в секторі охорони здоров’я  про це та інше спілкувалися під час вебінару, який був присвячений трансформації сектору охорони здоров'я в громадах.

Його учасниками стали представники шести областей Західної України  голови або заступники голів громад, відповідальні за функціональним розподілом в ТГ за сферу охорони здоров’я, посадовці виконкомів тергромад та управлінці закладів охорони здоров’я. Про це інформує Волинський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою».

Радник з питань охорони здоров’я центрального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Володимир Гарасюк додав, що за медициною у громадах криється й економічний розвиток, адже управлінські рішення у цій сфері мають бути виваженими та стратегічними.

З представниками громад під час заходу працював експерт Програми «U-LEAD з Європою» Василь Височанський, який наголосив на важливості організації надання медичної допомоги мешканцям громади.

За його словами, слід проаналізувати трудові, матеріально-технічні та фінансові ресурси, щоб сформувати дієву спроможної мережі закладів охорони здоров’я, адже кожна громада не схожа на іншу, а тому доводиться враховувати чимало факторів. На допомогу може прийти й співробітництво громад, яке може полегшити надання медичних послуг мешканцям кількох територій.

Також експерт зауважив, що у маленьких громадах недоцільно створювати управління або відділи охорони здоров'я, проте це доречно у великих містах, де є кілька закладів охорони здоров'я і слід налагодити управління ними, адже стратегічне планування у цій темі  досить важливе.

Довідково: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування.

U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Читайте також: Громадсько-активна школа – якісна освіта й успішна громада

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024