На початку XX століття у Марковичах було 88 дворів і близько 500 мешканців

28 Травня 2021, 09:30
Марковичі 1164
Марковичі

У Локачинському районі знаходиться село Марковичі. У фондах Австрійського державного архіву вдалось знайти кілька світлин, які були зроблені у цьому селі в роки Першої світової війни.

У ті часи село Марковичі було в складі Хорівської волості Володимир-Волинського повіту Волинської губернії. Про це пише Центр дослідження і відродження Волині на сторінці у фейсбуці. 
Знаємо, що на початку XX століття у Марковичах нараховувалось 88 дворів, проживало близько 500 мешканців. Тут була своя церква та школа для місцевих дітей.

На фото можна побачити типові для цієї місцевості хати та господарські споруди, але селян не видно, ймовірно, вони які й інші волиняни були евакуйовані з Волині у східні губернії тогочасної Російської імперії. Потім, вже після закінчення Першої світової війни повернулись у свої домівки. 

Натомість бачимо на фото військових австро-угорської армії, які дислокувались тут. Навколо села були зведені споруди оборонного характеру, які дозволяли ховатись, а також непомітно для противника вести бій.

З преси того часу вдалось дізнатись, що сильні бої біля села Марковичі велись у вересні 1916 року. Так, в новині від 8 вересня 1916 року у газеті «Російське слово» писали таке:

«Наші винищувачі здійснили наліт на район Локачі, Роговичі, Марковичі і вдало скинули бомби в обози противника. Один із апаратів противника, який вступив з нами в бій, був пошкоджений і круто пішов вниз». 

Таким було повідомлення від командування Західного фронту. Подібні новини, зі згадкою про Марковичі можна було прочитати у пресі різних міст тогочасної Російської імперії.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024