Затурцівський музей відзначив 10-річчя свого повноцінного функціонування

23 Серпня 2021, 14:59
Затурцівський музей, фото авторки 1008
Затурцівський музей, фото авторки

Затурцівський меморіальний музей В'ячеслава Липинського відзначив 10-річчя свого повноцінного функціонування.

Про це пише Наталія Малімон на сайті «День».

«22 серпня 2011 року на високому ґанку садиби родини Липинських грав академічний камерний оркестр «Кантабіле»: у селі Затурці відкривали меморіальний музей В’ячеслава Липинського. До 2010 року на ремонт використали 1,4 мільйона гривень, а завершити роботи на пам’ятці історії національного значення допомогла субвенція з державного бюджету (2,4 мільйона гривень).Унікальну подію допомагали наблизити нащадки В’ячеслава Липинського – донька Липинського Єва Ліпінська-Сендзеловська з Лондона, його племінники Ян та Казимір Ліпінські з Кракова та Єжи Ліпінський з Ґданьска. Отож, колеги Анатолія Силюка у Воинському  краєзнавчому  музеї  зібрали чималу колекцію меморіальних речей: документи, фото, листівки, особисті речі, першодруки творів. Відкриття меморіального музею В’ячеслава Липинського до дня Незалежності 2011 року врешті-решт, завершило серію заходів, що тривали п’ять років після Указу Президента 2006 року... Щоправда, голова ОДА Борис Клімчук змушений був констатувати: «Робити, правда, треба ще багато, і для цього комплексу, і для того, щоби Затурці стали ще одним культурним та духовним центром нашої Волині…», — так  згадує про подію журналіст Василь Ворон.

Музей у Затурцях постав стараннями дуже багатьох людей. Без сумніву, його б не було без допомоги тодішнього голови Волинської ОДА Бориса Клімчука (вже покійного  нині). Але й стараннями Наталії Гатальської та Віталія Кушніра із Затурець, які згодом стали першими науковими працівниками новоствореного музею.

Сьогодні можна  пригадати, що музей поставав всупереч чиновникам, які не розуміли суті праць Липинського і його особи. Простому музейному працівнику Наталії Гатальській довелося  й  полемізувати  на  початках  з тодішнім  начальником обласного управління культури, який ніяк не міг збагнути, нащо нам «здався той пан і поляк» та хто їй, не історику, «доручав займатися Липинським». Проте через рік той самий чиновник очолив обласний ювілейний комітет з відзначення 120-річчя В’ячеслава Липинського…

Віталій Кушнір повідомив «Дню»: 

«За період від часу відкриття музей відвідало майже 20 тисяч осіб різного віку і роду занять, зокрема майже 300 іноземців. Проведено 900 екскурсій, організовано і проведено 195 різнопланових заходів, створено і відкрито 94 виставки. Враження відвідувачів, залишені у книзі відгуків, переконливо свідчать про потребу існування закладу, фаховість наукових працівників та необхідність пильнішої уваги до музею з боку відповідних державних структур та органів місцевого самоврядування. Ідучи до ювілею, з ініціативи музейників оновлено та суттєво доповнено і ушляхетнити постійну експозицію. У день ювілею  презентуємо виставку вишиваних рушників талановитих майстринь — сестер Галини та Світлани Махонюк». 

Музей придбав 50 робіт цих унікальних майстринь.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024