Скорочення в музеї В’ячеслава Липинського: що кажуть працівники і керівництво

02 Грудня 2021, 15:06
Затурцівський меморіальний музей В’ячеслава Липинського 891
Затурцівський меморіальний музей В’ячеслава Липинського

У меморіальному музеї В’ячеслава Липинського у селі Затурці, який є відділом Волинського краєзнавчого музею, скорочують двох старших наукових співробітників.

Журналісти Район.Історія поспілкувалися із Віталієм Кушніром та Наталією Гатальською, щодо ситуації, яка сколихнула громадськість.

«Гроші витрачаються на великі проєкти, а така дрібниця як музей Липинського їм не потрібна. Ми розцінюємо, що це не наше звільнення, це скорочення посад наукових співробітників. Без цього музей не може існувати і починається ліквідація музею», – розповів Віталій Кушнір.

Нагадаємо, що у Затурцях скорочують працівників 

Наразі в музеї працює три наукових співробітників, одна з них завідувачка музею Віра Чопко, яка займається й іншими питаннями. 

«Це така якась незрозуміла ситуація. Якщо ці дві посади буде скорочено, в музеї лишається три охоронці, які одночасно є й опалювачами, доглядачка залів, прибиральниця і двірник. Це буде штат музею, який буде вести всю ту роботу? Це все комплекс, який притягує туристів. Зацікавлена в цьому громада? Ні», – додав Віталій Кушнір.

За словами Віталія Кушніра, після їхнього звільнення завідувачці музею додадуться й інші обов'язки наукових працівників як-от впорядковування документації, проведення досліджень, збір експонатів, організація наукових заходів. 

«Я розумію, що ми не зовсім вписуємося в ті рамки, які вони б хотіли нам виставити. Ми відстоюємо збереження. На рибальський будиночок є гроші, на освітлення траси від рибальського будиночку. Колись голова ОТГ нам так казав, що через парк має бути проведена така алейка, вона має бути освітлена від рибальського будиночку до нашого музею. Тобто має такий маршрут бути. Знаєте, поєднання двох таких об'єктів просто обурює», – розповіла Наталія Гатальська.

Ще в жовтні народна депутатка Ірина Констанкевич ініціювала постанову, аби відреставрувати музей у Затурцях та зняти фільм про Липинського.

«Віталій Кушнір запропонував на перше місце поставити ремонтно-реставраційні роботи родинного гнізда Липинських», – запевняє старша наукова співробітниця.

Читайте також: Куди поїхати на Волині: Затурці – Новий Загорів – Кисилин. #ЕКСПЕДИЦІЯ

За словами Наталії Гатальської, працівники роками вносять зміни до експозиційних залів. Так, за власні кошти усіх, хто працює в музеї та їхніх близьких для музею придбали велику колекцію рушників сестер Махонюк із села Овадне.  До музею також передали велику кількість документів, нагород, фотографій, портретів та інших матеріалів. 

«Якщо найбільшого державника ХХ століття таким чином намагаються затерти, скільки було покладено, щоб було повернути його ім'я в Україну. І тепер, до 140-річчя візьмуть і закриють музей – це буде дуже гарний «подарунок» для світової громадськості», – додала Наталія Гатальська.

Окрема проблема парк в 4 гектари, для якого нема визначеного працівника. До його прибирання долучаються всі, хто працює в музеї.

Читайте також: Яка таємниця поховання криється у парку Липинського в Затурцях

 

Натомість директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко запевняє, що музей і надалі буде працювати.

«Музей буде шукати шляхи для розвитку. Ми намагаємося розв'язати найважливішу проблему – ремонт приміщення», – прокоментувала Оксана Важатко.

Читайте також: Грибок на стінах та напівзруйнований підвал: музей на Локачинщині потребує ремонту

Довідково:

Затурцівський меморіальний музей В’ячеслава Липинського  відкрили  22 серпня 2011 року. У родинному будинку садиби Липинських створили єдиний в Україні та світі музей відомого історика, політолога і державного діяча початку ХХ століття, уродженця Волині В’ячеслава Липинського. Експозиція музею розкриває історико-етнографічне тло середовища, в якому жила родина Липинських у Затурцях, родовід, господарський та селекційний доробок родини, життєвий шлях В'ячеслава Липинського; його громадсько-політичну, державну та наукову діяльність. У музеї відтворено фрагменти інтер’єрів будинку. Експозиція охоплює хронологічний період тривалістю 100 років – з 1839 по 1939 роки.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024