Вартість реставрації музею у Затурцях – непідйомна для бюджету облради

08 Грудня 2021, 14:59
Музей у Затурцях 641
Музей у Затурцях

Родовий маєток Липинських, що у Затурцях, який вже 20 років є музеєм видатного українського громадсько-політичного діяча В’ячеслава Липинського, руйнується. 

Лише виготовлення проектно-кошторисної документації для робіт з реконструкції коштуватиме пів мільйона гривень, пише ІА Волинські Новини. 

Про це йдеться у листі голови Затурцівської територіальної громади на адресу Волинської обласної ради. Зокрема, в додатках до листа прикріплений висновок фахівців Науково-дослідного інституту історії архітектури та містобудування, які 13 липня 2021 року оглянули будинок музею Липинського у Затурцях.

«У результаті огляду встановлено, що внаслідок відсутності гідроізоляції в підвальних приміщеннях спостерігається сильне зволоження стін, що призводить до висолів та утворення грибка, а також руйнування конструктивних елементів споруди. Зокрема, металеві балки перекриття проіржавіли, метал розшарувався та втратив свою несучу здатність, що унеможливлює нормальну експлуатацію споруди. Крім того в стінах спостерігаються тріщини, що є результатом погано організованого водовідведення опадів. В деяких місцях протікає дах, через недостатню кількість приладів опалення взимку холодно, деякі столярні заповнення віконних прорізів протрухли і розсипалися», – йдеться у документі.

Вартість розробки ПКД, відповідно до наданої інформації, коштує орієнтовно 500 тисяч гривень.

Нагадаємо, В’ячеслав Липинський – український історик, громадсько-політичний діяч, публіцист, ідеолог консервативного напряму в українській суспільно-політичній думці й основоположник державницького напряму в українській історіографії. Музей у родинному маєтку Липинських був відкритий у 2011 році. Затурцівська громада, своєю чергою нагадує: у 2022 році минатиме 140 років від Дня народження В’ячеслава Липинського. Тож просить посприяти з виділенням коштів на виготовлення ПКД для реставраційних робіт.

Згаданий лист, до слова, розглядали депутати облради під час засідання постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку. Депутати підтримали звернення громади проте відзначили, що вартість самої реставрації буде для обласного бюджету непідйомною.

«Вирішити це питання коштом обласного бюджету важко через обмежені можливості. Якщо лише на проєктно-кошторисну документацію потрібно 500 тисяч, то ремонт приміщення обійдеться у десятки мільйонів. Тому варто шукати варіанти з грантовими проектами та державним бюджетом», – зазначив депутат Андрій Бокоч.

22 серпня 2011 року в селі Затурці Локачинського району урочисто відкрито меморіальний музей В’ячеслава Липинського. У родинному будинку садиби створено єдиний в Україні і світі музей відомого історика, політолога і державного діяча початку ХХ століття, уродженця Волині В’ячеслава Липинського.

Унікальну колекцію особистих речей та документів В’ячеслава Липинського та його родини вдалося сформувати завдяки його доньці Єві Ліпінській-Сендзеловській з Лондона, племінникам Яну і Казиміру з Кракова та Єжи Ліпінським з Гданська. Для майбутнього музею було передано біля 200 експонатів, серед них: документи, листівки, фото, особисті речі. До особливо цінних пам’яток належать першодруки творів, особисті документи В.Липинського (атестат зрілості, 1902 рік; Послужний список 1918 року; Уповноважуюча грамота уряду Української держави 1918 року за підписом гетьмана Павла Скоропадського), оригінали портретів Марії і Станіслава Ліпінських. Колекція ділиться на шість тематичних частин: «Володимир Ліпінський і родина», «Казимір Ліпінський і родина», «Село Затурці», «Маєток Ліпінських у Затурцях», «Станіслав Ліпінський і родина».

Читайте також: 

Підписуйтеся на Район.Локачі у фейсбуці, де оперативно оновлюється інформація та приєднуйтеся до нас в інстаграмі, де лише найцікавіші новини та анонси подій.

 

 
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024