Стартував перший Національний тиждень читання: як взяти участь в акції

14 Грудня 2021, 08:39
Національний тиждень читання 542
Національний тиждень читання

По всій Україні розпочався Національний тиждень читання, який проводить Український інститут книги спільно з міністерством культури та інформаційної політики.

Він проходитиме з 13 по 19 грудня. Журналісти Район.Культура дізналися про це на Суспільному.

Ця акція має на меті залучення українців до читання, купівлі та дарування книжок, відвідування бібліотек, а також привернення уваги до української літератури та книговидання.

До Національного тижня читання може приєднатися кожен охочий. Щоб взяти участь в цій акції особисто, можна:

  • Написати пост у соцмережах із рекомендаціями українських книжок (перекладених або від українських авторів);
  • Придбати книжки у книгарні для себе, на подарунок комусь, або для передачі в бібліотеку – і також розповісти про це у соцмережах;
  • Розповісти або написати історію про читання і книжки у вашому житті в соціальних мережах. Тема: «Чому, на вашу думку, читання і українські книжки важливі для українців?»;
  • Відвідати/записатися в бібліотеку, обрати книжки для всієї родини і написати про свій досвід.

Також можна взяти участь у Національному тижні читання разом з колегами. Наприклад:

  • Написати в соцмережах рекомендації книжок на тему, що є найбільш експертною для вашої організації;
  • Закупити українські книжки в книгарні і подарувати їх в обрану вами бібліотеку і розповісти про це у соцмережах;
  • Влаштувати корпоративний флешмоб з походу в бібліотеки, книгарні або визначити найулюбленіші українські книжки працівників вашої організації.

Читайте також: «Вибухівки – це наслідок важкого життя», – Юлія Смаль про нову «хімічну» книгу

У свої постах використовуйте спеціальну айдентику, яка є тут і тут, або фото книжок, а також гештеги акції #тижденьчитання і #знайдисвоюкнижку.

Як повідомляє пресслужба Українського інституту книги, гасло національного тижня читання: «Знайди свою книжку!». Основні акції поціновувачам книжок слід шукати на сторінках своїх улюблених видавництв чи в книгарнях та бібліотеках. Саме там українців чекають як тематичні підбірки книг, так і знижки на окремі книжки.

З програмою заходів, що відбудуться в межах Національного тижня читання можна ознайомитися за посиланням.

Читайте також: «Це буде зубодробильна історія, де постійно гнатиме сюжет», – Макс Кідрук про «Нові темні віки»

Директорка Українського інституту книги Олександра Коваль зазначила, що Національний тиждень читання — надзвичайно важлива подія для промоції читання книжок в різних країнах. Український інститут книги займається промоцією читання на державному рівні.

«По-перше, ми спрощуємо українцям вибір — у нас є проєкти, в яких експерти відібрали книжки під різних читачів, від дошкільнят до дорослих, крім того, ми інформуємо про українські книжки, що здобули премії та нагороди як в Україні, так і за кордоном. По-друге, надаємо доступ до книжок безкоштовно через публічні бібліотеки, для яких закуповуємо книжки. По-третє, здійснюємо ряд проєктів з промоції читання як процесу, важливого для формування цілої життєвої стратегії, зазвичай значно більш успішної у тих, хто читає багато, ніж у тих, хто не читає взагалі», — розповіла Коваль.

До проведення цієї акції приєдналися партнерські організації — Українська бібліотечна асоціація, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, ГО «Форум видавців», Мистецький Арсенал, понад 100 видавництв і книгарень, а також понад 500 бібліотек.

Читайте також: Тисячу «Зеленського» можна буде витратити на книги

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024