«Культурні проєкти починаються з людей, які ними горять». Про що говорили на Культурному форумі в Луцьку

20 Грудня 2021, 17:41
Культурний форум в Луцьку ФОТО 458
Культурний форум в Луцьку

В Луцьку відбувся «Культурний форум: Волинь–2022» під гаслом «плани, проєкти, партнерство». Ініціювали захід творче об’єднання «Гармидер» та мистецьке об’єднання «Стендаль». 

Подія відбулась у п'ятницю, 17 грудня, в мистецькому просторі «Гармидер ангар-stage». Про це Район.Культура повідомили організатори. 

«Гармидер ангар-stage» прагне стати майданчиком для ведення діалогу у сфері культури та креативних індустрій на Волині. Перед Новим 2022 роком ми вирішили здійснити давню мрію — зібрати в незалежному просторі людей, які кожен у своїй установі чи організації, реалізовують мистецькі проєкти. Ці люди працюють у різних напрямках культури, але об’єднані спільними цінностями», — розповіли організатори. 

До події долучилися представники Волинської обласної ради, Волинської ОДА, Управління туризму і промоції Луцької міської ради, Торчинської, Цуманської, Олицької, Прилісненської, Ковельської, Шацької громад, організатори мистецьких заходів, діячі мистецтв, представники культурних установ (Волинський краєзнавчий музей, Волинська обласна бібліотека імені Олени Пчілки та ін.) та громадських організацій «Бандерштат», «Княжий», «Волинський інститут права», «Волинська кінокомісія», «Молодіжна платформа», «Брейншторм», «Ротарі клуб Волинь Прайд». Кожен з учасників мав змогу презентувати проєкти та плани 2022 року та озвучити свої запити і потреби, які необхідні, аби якісно провадити діяльність у новому році.  

Проєкт Район.Культура презентувала на форму керівниця інноваційний проєктів СID MEDIA GROUP Наталія Пахайчук. 

Найбільш обговорюваними проблемами були питання нестачі кадрів, фахівців по роботі з донорськими організаціями, промоції, потреби в проведенні навчань для менеджерів культури, впровадження промоційних культурних проєктів в громадах.

Руслана Порицька
Руслана Порицька

«Ми прагнемо робити свій внесок у розвиток позитивної та продуктивної комунікації в культурній сфері міста і області. Цим заходом ми ще раз хотіли заявити, що  наш театр і наші партнери це не закрита тусовка, яка зачинилася у ангарі, ми відкриті до партнерства і готові обмінюватися досвідом. Саме взаємообмін та підсилення своїх проєктів за рахунок нових партнерств є головною ідеєю  культурного форуму», – зазначила керівниця театру «Гармидер» Руслана Порицька. 

Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад розповів про роботу над фестивальним календарем 2022.

«Працюємо над створенням на Волині електронного календаря фестивалів і культурних заходів, а також презентаційних матеріалів як на рівні Волині, так і кожної ОТГ, щоб згрупувати всі події, заплановані в наступному році», – сказав Недопад. 

Також очільник облради неодноразово наголошував на потребі у співпраці: 

«Є чимало ідей на майбутнє, ми запрошуємо до співпраці всіх, кому не байдуже до розвитку культури і туристичної привабливості Волині. Також будемо допомагати керівникам громад Волині налагоджувати співпрацю з Українським культурним фондом, щоб залучати підтримку в свої громади для створення мистецьких проєктів. Дякую організаторам і учасникам форуму за корисну ініціативу, за дискусії, обмін досвідом і думками. Велика кількість учасників заходу показують, що у сфері культурного життя Волині все тільки починається».

Очільниця мистецького об’єднання «Стендаль» Ельвіра Яцута зазначила, що Культурий форум – не подія одного дня, перший крок у довгій і наполегливій роботі в розбудові потужної спільноти менеджерів культури на Волині. 

«Культурні проєкти починаються з людей, які ними горять і які їх втілюють, а вже потім можна говорити про розвиток культурного середовища. Більше того, для нас важливо, аби долучалися не лише організації/установи, які територіально працюють в Луцьку. Нам цікаво, аби мистецьке життя вирувало і в обласному центрі, і у найвіддаленішому від нього куточку».

Елла Яцута
Елла Яцута

Наприкінці організатори зазначили, що ініціативу продовжуватимуть і прагнуть, аби до неї долучалося все більше представників сфери культури та креативних індустрій.

«Віримо, що епідеміологічна ситуація поліпшиться і ми зможемо провести ще один подібний Форум, на який приїдуть з усіх куточків області і з усіх інституцій, які працюють у галузі і які готові до ефективного партнерства», — сказали на завершення організатори.  

Під час неформального спілкування учасники проговорювали ідеї і формати майбутніх партнерств, а настрій створював джаз-колектив «Carlos Bandos». 

Пригощала гостей форуму інклюзивна сонячна кав'ярня «Старе місто».

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024