Відпустка педагогів у період війни становитиме 24 дні

13 Квітня 2022, 15:14
Освітяни 749
Освітяни

Відпустка педагогів в Україні у період війни становитиме 24 дні, а не 56.

Якою має бути відпустка педагогічного працівника у період дії воєнного стану? Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти та науки підготувало роз’яснення щодо організації трудових відносин під час війни.

З дати набрання чинності Законом і до закінчення дії воєнного стану максимальна тривалість щорічної основної відпустки становитиме 24 календарних дні. При цьому працівникові можуть бути надані щорічні додаткові відпустки, соціальні та інші відпустки відповідно до Закону України «Про відпустки». Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить понад 24 календарних днів, різниця днів відпустки не втрачається, а має бути надана після закінчення дії воєнного стану.

Якщо працівник не залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури, необхідно врахувати, що черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників.

При цьому працівникові можуть бути надані щорічні додаткові відпустки, соціальні та інші види відпустки.

Водночас у роз’ясненні зазначено, що впродовж періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати та без обмеження строку.

Також зазначимо, що залишається державна гарантія щодо виплати педагогічним і науково-педагогічним працівникам допомоги на оздоровлення в розмірі місячного посадового окладу (ставки зарплати) при наданні щорічної відпустки.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024