У Локачинській ТГ просять організувати нагляд за пам’ятками у Великодню ніч, аби запобігти мародерству

22 Квітня 2022, 10:00
Мародерство ІНСТРУКЦІЯ 639
Мародерство

У Локачинській селищній раді дали інструкцію релігійним громадам, настоятелям церков та користувачам пам'яток культури, аби організувати цілодобовий нагляд за пам’яткою, щоб запобігти актам мародерства, вандалізму.

В умовах війни, розв’язаної державою-агресором - російською федерацією проти України та повномасштабного вторгнення її на територію України 24 лютого 2022 року, захищаючи культурний простір України, з метою зменшення потенційної шкоди від ворожих дій, загрози пограбування або вивезення предметів культурної спадщини до росії, просять забезпечити належне зберігання культурних цінностей і предметів, які є в наявності у культових спорудах, що знаходяться на території Локачинської громади.

Також пропонують до уваги інструкцію з проведення першочергових заходів для зменшення ризиків руйнування пам’яток і втрат культурних цінностей під час воєнних дій:

1. Організувати прибирання навколо пам’ятки сухої трави, горючих будівельних матеріалів та інших предметів, які утруднюють доступ та сприятимуть пожежі.

2. Забезпечити пам’ятку засобами пожежогасіння: вогнегасниками, водою, піском (для пам’яток в інтер’єрах яких є твори малярства – забезпечити порошковими вогнегасниками). Встановити пожежні щити при вході на територію або в доступному місці.

3. Звільнити горища та приміщення в цілому від легкозаймистих предметів, перекрити входи на дахи, горища, дзвіниці.

4. Культурні цінності, що зберігаються на горищах перенести в безпечні місця. Перенесені твори не можуть ускладнювати евакуацію людей з приміщень. Місця зберігання повинні бути оптимально сухими та вентильованими.

5. Вимкнути електроживлення на вежах, сигнатурках та горищах.

6. Не використовувати зовнішньої підсвітки архітектурних об’єктів.

7. Перекрити подачу газу на котли опалювання.

8. Всі віконні прорізи, по можливості, закрити щитами або бляхою.

 
 
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024