Церковне свято: коли і як святкуємо Водохреща

17 Січня 2018, 13:48
1410 Джерело: Vinbazar.com

Хрещення відзначається 19 січня (за старим стилем – 6 січня). Це велике двонадесяте свято в православ'ї. Хрещення завершує період різдвяних свят. 

Свято встановили в пам'ять хрещення Ісуса Христа в річці Йордан Іоанном Хрестителем. За часів життя Спасителя хрестили тільки дорослих людей, які змогли відчути релігію і віру в Бога (Ісуса хрестили у віці 30 років), – інформує сайт 2018 рік.

Інші назви свята: 

«Святе Богоявлення», 

«Богоявлення», 

«Водокреща», 

«Йордан».

Назва «Богоявлення» свято отримало за те, що під час здійснення таїнства хрещення Спасителя з'явилася Свята Трійця. На Ісуса Христа зійшов Святий Дух в образі білого голуба і небесний голос Отця, який проголосив його Сином Божим. 

Наші предки вірили, що опівночі напередодні Хрещення вода у водоймах набуває особливої ​​сили: 
 

вона перетворюється в вино; 

на мить зупиняються річки і вода стає чудодійною, «святою» і чистою; 

можна побачити, як вода колишеться.

Вважається, що Богоявленська вода знаменує одухотворення і перетворення стихій. Центральною подією свята було церковне освячення води, яке могло відбуватися як в церкві, так і на річці або біля колодязя. Освячену воду дбайливо приносили в будинок. Всі нею вмивалися, на ній готували, використовували як лікувальний засіб при хворобах тілесних і душевних. 

Принесеною в будинок Богоявленською водою господарі окропляли будинок, людей, двір, худобу, вулики, городи, лили її в колодязь, додавали в корм худобі, в бочки з вином. Говорили, що «в Богоявленському ніч, перед ранком, небо відкривається, про що відкритому небу помолишся, то збудеться. Але, ніби то, не всім дано бачити це, а тільки - самим благочестивим людям. Але, якщо помолиться грішник святому небу в цей час, то збудуться і його бажання ». 
Є повір'я, що, якщо поставити під образами чашу з водою, та «з вірою» подивитися на неї, – то вода, сама собою, сколихнеться в водохресний день опівдні, що означає: «осіняє і освячує її охрещуваний Син Божий». 

Головна подія цього дня – водосвяття, для чого в одному з водоймищ робиться ополонка - Йордань. Після урочистого хресного ходу відбувається молебень. Після молебню в ополонці купаються: хворі – вилікуватися від хвороби, а здорові - очищаються від гріха. В основі зимового купання лежить давній язичницький звичай ритуального очищення водою. Вірили, що сама ополонка і місце навколо неї мають чудесну силу. 

Ніч під Водохреща вважається найбільш сприятливим часом молитви до Бога про найпотаємніше. Після закінчення голодної куті сіно, що лежало протягом двох тижнів, забиралося зі столу і відносилося худобі, щоб поліпшити і прискорити молоко у корів, а заодно уберегти від відьомських витівок.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024