Локачинська ОТГ може з'явитися вже цього року

13 Березня 2018, 11:15
6251

У потенційній Локачинській селищної об’єднаній територіальній громаді є шанс провести перші вибори голови і депутатів уже цьогоріч у жовтні, але за однієї умови – об’єднання потрібно ініціювати негайно.

Про це йшлося під час виїзної консультації, з якою до Локач завітали консультанти Офісу реформ при Волинському регіональному відділенні АМУ Валентин МалиновськийВасиль Гром, Тамара Зубенко та виконавчий директор Волинського РВ АМУ Богдан Самойленко, - йдеться на сторінці ПУЛЬС Децентралізаційний марафон у Фейсбуці.

Щоб поділитися баченням щодо об’єднання та послухати думки експертів до селищного голови Локач Богдана Іуса приїхали представники Козлівської, Марковичівської, Заячицівської, Старозагорівської, Конюхівської та Крухиничівської сільрад. 

Іус зазначив, що Локачинська ОТГ мусить бути, але, перш ніж ініціювати об’єднання, потрібно пересвідчитися, що ситуація у громаді не буде гіршою аніж зараз, особливо фінансово. 

«Специфіка району в тому, що у нас дуже велике бюджетне навантаження, тому до об’єднання не лише я, але й інші голови ставляться з пересторогою, адже допомога держави щороку зменшується, – зізнається Іус.

Тож поки вивчаємо досвід волинських громад уже сформованих на базі райцентрів», - підкреслює він.

Утім дещо у Локачах місцева влада все ж зробила для створення ОТГ – ухвалила положення про громадські слухання. Валентин Малиновський наголосив, що це лише перший крок, який мають зробити і в сільрадах, що увійдуть до громади з центром у Локачах.

«У кращому випадку вибори можуть бути у жовтні чи грудні. Тож не зволікайте, адже втрачаєте можливості, час і ресурси. Ви вже суттєво відстали від лідерів децентралізації, а, об’єднавшись, громада стане за значущістю і повноваженнями, як місто обласного значення, ваш бюджет зросте в рази.

Подивіться, як розвиваються ОТГ утворені 2015-2016 роках. Пам’ятайте - вони з кожним роком усе міцніше стоять на ногах, а ви на них лише плануєте зіп’ятися, – сказав Малиновський.

Василь Гром представив присутнім фінансові перспективи Локачинської селищної ОТГ, якщо до неї увійдуть усі необ’єднані громади району.

«За власними доходами у вас буде бюджет понад 33 мільйони, а це без субвенцій на розвиток інфраструктури, освіту, медицину та без дотації. Майбутня Локачинська селищна ОТГ буде фінансово збалансована. Мусите зрозуміти, що процес об’єднання неминучий, а зволікання і очікування заводить вас у глухий кут, – наголосив Гром.

Зі його слів, новоутворена ОТГ буде дотаційною, й базова дотація становитиме понад 10 мільйонів гривень. 

Відповідно до Перспективного плану у районі мають бути ще дві ОТГ із центрами у Локачах та Привітному, але варіант утворення однієї великої локачинської громади теж має право на життя.

Збори щодо утворення Локачинської ОТГ
Збори щодо утворення Локачинської ОТГ

Збори щодо утворення Локачинської ОТГ
Збори щодо утворення Локачинської ОТГ

Збори щодо утворення Локачинської ОТГ
Збори щодо утворення Локачинської ОТГ

Збори щодо утворення Локачинської ОТГ
Збори щодо утворення Локачинської ОТГ

Збори щодо утворення Локачинської ОТГ
Збори щодо утворення Локачинської ОТГ

Збори щодо утворення Локачинської ОТГ
Збори щодо утворення Локачинської ОТГ

Коментарі
13 Березня 2018, 15:18
З таким тормозом як Іус, ніякого обєднання не буде, бо він прекрасно знає, що за нього вже ніхто не проголосує, а щодо грошей, то він їх вже упустив
13 Березня 2018, 17:59
Наш голова тримається за крісло .Вже декілька років говорить про фінансову спроможність громади.До цього часу розрахунків не зробив.Його виступи свідчать про некомпетентність в питанні об"єднання. Дуже шкода,що Локачинський район розпадається на маленькі громади.
14 Березня 2018, 01:34
Якщо Іус ,,тормоз,, ...., то назвіть мені голову, який зробив щось більше і краще, ніж він???
14 Березня 2018, 09:47
Іус - не тільки,ТОРМОЗ, а ще не перевершений "ЕКОНОМІСТ" !!!! Вода,дороги,13 років ремонт сходів СР- то хіба не ТОРМОЗ????
14 Березня 2018, 12:37
Якби не Іус приміщення СР вже би давно завалилося,а Локачі стали би забитим селом.Народ будьте об"ктивними і не слухайте пустослівних балакунів!Іус знає,що робить.
14 Березня 2018, 12:44
ТОРМОЗ- це однозначно!!! Дитячим візочком в парк заїхати неможливо: доріжки в болоті,ями,сміття,їздять авто.Кругом парку заклади освіти,культури,поліція.санстанція... І сміх , і сльози!!!
14 Березня 2018, 13:46
Богдане Євгеновичу!Тримайтеся! Бруду від демагогів буде ще багато!
14 Березня 2018, 17:01
Народ! Так це ж чудово! Живуть Локачі,є ще не байдужі люди. Пане Богдане,організуйте весняну толоку і перевіримо виборців.бо бруду в селищі дуже багато і його треба прибирати.До чистих і справжніх бруд не прилипає.
16 Березня 2018, 22:21
Назвіть іншу кандидатуру. Часу до виборів вистачає.
19 Березня 2018, 15:19
Можливі представники усіх провладних та опозиційних партій в районі-Демедюк,Мазурок,Усік.Дудечко,Сафронова,Познякевич,Гомон,Українець,Томчук,Лінник і тд і тп,може ще яка &quot;золота молодь&quot;підтянеться.Євгенович каже всім,що більше балатуватися не буде,але до виборів має ще багато добра для Локач зробити.Може хитрить.<br/>Так що в найблищі часи чекаємо грандіозних позитивних змін!
19 Березня 2018, 18:51
При таких &quot;позитивних &quot;змінах заживимо точно &quot;грандіозно&quot;
21 Березня 2018, 14:07
Перебування на владних та керівних посадах тривалий час гальмує розвиток як особи , так і справи.А тому очолити громаду має нова креативна людина ,без совєтського багажу. У нас такі є ! <br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/><br/>1
21 Березня 2018, 22:55
Вам ,не шкода цю молоду креативну людину,яку ці вищезгадані і ще+ за місяць &quot;зїдять без солі&quot;.Селищний голова їм просто не по зубах,тому так і зляться.Локачі хороше красиве селище,а проблеми, які до реч майже всі вже вирішені є всюди.Але владу періодично потрібно змінювати яка би вона хороша не була би,але не на щонебудь.Називайте прізвища,будемо обговорювати.
21 Березня 2018, 23:37
Погоджуюся,що селищний голова не по зубах,але не через те,що він супер-герой,а через те,що в законі про ОТГ виписано,що він має ініціювати(або депутати) створення ОТГ. Від нього має виходити ініціатива,він має пропонувати об&quot;єднуватися, але він цього не робить і всім зрозуміло чому.А прізвища кандидатів будемо обговорювати тоді, коли будуть призначені вибори. Крім того у селищного голови з&quot;явилися небезпечні прояви самозвеличення і приниження інших людей,яким не байдужа доля Локачинського району.Він назвав їх у місцевій газеті великими політиками місцевого пошиву. і
23 Березня 2018, 15:40
Люди зрозумійте, що якщо не буде обєднання, то найбільше постраждають локачани. Бо всі районні заклади росташовані в Локачах (БШ, МШ,....) і працюють там на 90% локачани, і чим слабкіша Локачинська громада тим менше грошей буде на її утримання. Затурці відійшли, Війниця і Озютичі також хочуть відійти, Ще частину забере Привітне і Локачі залишаться ні з чим. І проблема що Іус це прекрасно розуміє, але робити нічого не хоче. Мені цікаво, що він буде говорити коли куча людей залишиться без роботи, напевне в котрий раз &quot;ну треба все порахувати&quot;
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024