Як борються з незаконною рубкою лісу на Волині

04 Квітня 2018, 16:25
Захист лісових насаджень 1707
Захист лісових насаджень

Третього квітня провели обласну нараду, головною темою якої був захист лісових насаджень від незаконної рубки.

Про це інформує на сайті Локачинська районна державна адміністрація.

Оперативна нарада відбулась під керівництвом голови обласної державної адміністрації Олександра Савченка, а начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко розповів про основні проблемні питання діяльності державних лісогосподарських підприємств. Головними проблемами є всихання дерев, незаконні рубки та збут деревини, вирубка дерев заради нелегального видобутку бурштину, засмічення лісів побутовими відходами.

«Незаконні рубки деревини є похідними від наявності можливостей нелегально її збувати. Лісівники вирішити проблему самостійно не можуть, а лише з залученням правоохоронних органів, фіскальної служби та органів місцевого самоврядування» - наголосив Олександр Михайлович.

Розповіли, що аби зменшити незаконну вирубку лісу, створили 20 груп оперативного реагування, до складу котрих увійшли колишні учасники АТО. Вони повністю екіпіровані й забезпечені транспортом, а також мають чітке завдання – патрулювати ліси як від нелегального видобутку бурштину, так і отримання деревини. До слова, завдяки діяльності зазначених груп фактів виявлення незаконних рубок стало значно більше.

Ще одна проблема, з якою часто зустрічаються працівники обласного управління лісового та мисливського господарства – це діяльність нелегальних пилорам. Тож, Олександр Кватирко повідомив, що два роки тому на виконання розпорядження голови облдержадміністрації створили міжвідомчу робочу групу задля проведення інвентаризації суб’єктів господарювання, які працюють із пиломатеріалами. За результатами роботи зазначеної групи встановили, що з 1100 пилорам тільки 416 були зареєстровані відповідним чином. Нині ж у області працюють 1122 таких суб’єкти господарювання.

Аби змінити ситуацію на краще,  Керівник обласного управління лісового та мисливського господарства вважає, що для того аби змінити ситуацію на краще, слід активізувати роботу органів місцевого самоврядування та фіскальної служби. Адже вони можуть перевіряти та контролювати як тіньову, так і легальну господарську діяльність. Окрім цього, необхідно створити єдиний реєстр пилорам області, що сприятиме легалізації деревообробного бізнесу.

Відтак, голова облдержадміністрації доручив створити робочу групу, до складу котрої увійдуть правоохоронці, фіскали, працівники обласного лісового та мисливського господарства тощо. основною ціллю групи стане виявлення замаскованої під виглядом паливних дров ділової деревини, котру намагатимуться нелегально продати або ж експортувати.

Коментарі
04 Квітня 2018, 23:34
на кожній лісовій ділянці Локачинського району йде вирубка лісу у великих масштабах під виглядом боротьби з короєдом! разом з тим у контролерів лісу ростуть житлові будинки та з'являються квартири, автомобілі, трактори!!!! #совпадениенедумаю¿¿¿
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024