Наповнення місцевого бюджету: проблеми та рішення

26 Квітня 2018, 11:13
Наповнення місцевого бюджету: проблеми та рішення 1317
Наповнення місцевого бюджету: проблеми та рішення

Сьогодні, 24 квітня, під час наради у голови облдержадміністрації Олександра Савченка з питань наповнення бюджетів детально розглянули проблемні питання та визначити шляхи їх подолання.

Як повідомив директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації Ігор Никитюк, ключовими і першочерговими завданнями у збільшенні надходжень до місцевих бюджетів залишаються скорочення податкового боргу за платежами до місцевих бюджетів області, конструктивна робота з детінізації заробітної плати, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці та погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах, установах та організаціях області. – інформує Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

– На сьогоднішній день обсяг податкового боргу до місцевих бюджетів становить майже 100 мільйонів гривень. Понад 2/3 загального обсягу неплатежів до місцевих бюджетів складають борги із плати за землю (47,5 мільйонів гривень) та податку на доходи фізичних осіб (17,7 мільйонів гривень). Окрім того, заборгованість з податку на нерухоме майно складає понад 18 відсотків  запланованого показника по цьому податку на 2018 рік (7,8 мільйонів гривень), а  недоїмка по  акцизного податку з роздрібних продаж підакцизних товарів (9,1 мільйонів гривень) – майже місячну норму надходжень цього платежу. Викликає занепокоєння ще й той факт, що незважаючи на постійні завдання щодо скорочення податкового боргу, неплатежі до бюджету продовжують  зростати, – зазначив Ігор Миколайович.

Що ж стосується детінізації доходів, а саме заробітної плати та дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, то важливість цього питання для місцевих бюджетів області визначена питомою вагою надходжень ПДФО у власних доходах місцевих бюджетів, що становить у 2018 році понад 65 %. Тож порівняно з відповідним періодом минулого року надходження податку на доходи фізичних осіб зросли на 31,8 % або на 140,2 млн грн.

Натомість за останньою статистичною інформацією заборгованість із виплати заробітної  плати по області становила 22,7 млн грн, у тому числі 20,1 млн грн рахувалась за економічно активними  підприємствами (10,9 млн грн -за добувною промисловістю). Понад 3/4 заборгованості обліковується за промисловими підприємствами, розміщеними на території міст Нововолинська і Луцька. Як результат, місцеві бюджети області недоотримали майже 3 млн грн надходжень податку на доходи фізичних осіб.

– Конструктивна робота з вирішення озвучених проблемних питань дасть можливість збільшити власні надходження місцевих бюджетів та спрямувати їх на соціально-економічний розвиток територій, – резюмував Ігор Никитюк.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024