Борщ на вагу золота: український червоний став розкішшю для простих людей

01 Липня 2018, 12:00
Борщ 1122
Борщ

За рік вартість борщу в Україні зросла на 30 %, або на 23,4 гривні, та перетнула позначку 100 гривень за каструлю.

Пише на своїй сторінці в соціальній мережі Facebookгенеральний директор і засновник Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, – пише Район.Володимир-Волинський.

Вартість борщу визначалася за найпоширенішим рецептом:

  1. свинина – 600 г
  2. картопля та буряк – по 500 г
  3. капуста – 300 г
  4. морква та цибуля – по 200 г
  5. томатна паста – 3 столові ложки
  6. вода питна – 3,5 - 4л
  7. лавровий лист, сіль, перець – за смаком
  8. сметана – 250 г

За середньостатистичними цінами державного моніторингу на травень 2018 року, свинина коштує 70 грн за 600 г, буряк – 6,4 грн за 500 г, картопля – 3,7 грн за 500 г, капуста – 3,7 грн за 300 г, морква – 2,7 грн за 200 г, цибуля – 1,3 грн за 200 г, сметана – 13,2 грн за 250 г. Ця смачна страва обійшлась на кінець травня поточного року в 101 грн.

За даними Держстату, у травні минулого року свинина коштувала 52 грн за 600 г, буряк – 3,2 грн за 500 г, картопля – 4,4 грн за 500 г, капуста – 2,8 грн за 300 г, морква – 2,4 грн за 200 г, цибуля – 1,8 грн за 200 г, сметана – 11 грн за 250 г. Роком раніше борщ коштував 77,6 грн.

Так, за рік свинина додала 18 грн, або 35 %, буряк – 3,2 грн, або 100 %, сметана – 2,2 грн, або 20 %, капуста – 90 коп, або 32 %, морква – 30 коп, або 12 %. За рік подешевшали картопля на 70 коп, або 16 %, та цибуля на 50 коп, або 28 %.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024