Гроші за пацієнта та нові стандарти: як працюватимуть медзаклади

17 Липня 2018, 13:40
Медзаклади 1226
Медзаклади

Починається липень – дуже продуктивний місяць в сфері охорони здоров’я.

По-перше, цього місяця всі комунальні (149) і приватні (12) медзаклади, які підписали договори з НСЗУ в першій хвилі, почнуть отримувати фінансування за моделлю «гроші за пацієнтом».

Їхні пацієнти першими відчують переваги змін, адже НСЗУ укладає договори лише з тими закладами, які відповідають базовим вимогам Служби - сервісу, якості послуг, оснащення тощо. До кінця року всі медзаклади первинки мають укласти договори з НСЗУ.

По-друге, вже від сьогодні медзаклади первинки починають працювати за новими стандартами.

Вступив у дію новий список послуг, які українцям мають надавати сімейні лікарі, терапевти та педіатри. (Наказ МОЗ України №504 https://goo.gl/GPLGMc).
Вони є на 100% безоплатними для кожного пацієнта, адже ви за них вже заплатили зі своїх податків!

Збережіть собі цей список (https://goo.gl/vEN4cw) - це медичне обслуговування, на яке ви маєте право в кожному медзакладі первинки, який фінансує держава!

  • Діагностика і лікування

Сімейні лікарі, терапевти і педіатри та спостерігатимуть за вашим станом здоров’я чи станом здоров’я вашої дитини, ставитимуть діагнози та лікуватимуть найбільш поширені хвороби, травми, отруєння.
За потреби ваш лікар дасть направлення до фахівця вторинної чи третинної допомоги – лора, ендокринолога, хірурга тощо – чи буде консультуватись з ним щодо вашого лікування.

  • Пакет безоплатних аналізів і досліджень

Зокрема загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин, електрокардіограма, швидкий текст на вагітність, швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити.

Сімейний лікар або терапевт за бажанням вагітної може вести неускладнену вагітність

Лікар може взяти вагітну на облік до 12 тижнів. Коли є необхідність або вимагає протокол він направить вагітну до акушера-гінеколога.

Огляди дітей до 3-х років

Після народження дитини педіатр або сімейний лікар має проводити планові обов’язкові огляди, навіть коли дитина здорова: 10 оглядів лікаря і 6 оглядів медсестри у перший рік, 2 огляди в два роки і 1 огляд у три роки.

Паліативна допомога

Спостереження та оцінка стану важкохворого пацієнта, виписування рецептів для лікування больового синдрому.

Крім того, серед обов’язків вашого лікаря - вакцинація, профілактичні огляди, візити додому (за рішенням лікаря), рецепти на ліки та медичні довідки. 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024