Затурці: працюємо не для «галочки», а на результат

20 Липня 2018, 12:45
Затурці: працюємо не для «галочки», а на результат 5199
Затурці: працюємо не для «галочки», а на результат

Багато хто вважає, що журналісти, як ніхто, здатні або прикрасити інформацію, або навпаки – драматизувати її. Бо вони, бачите, «ласі на сенсації…».

Так і цього разу, намагаючись поспілкуватись із Олегом Віталійовичем Ковальчуком із села Затурці, з його вуст я почула:

«Тільки ж не понаписуйте там про мене такого, щоб я виглядав мега-зіркою у вашій статті, бо ви таке вмієте…».

Отож, запевняю вас, шановні читачі, свою «писанину» підтверджуватиму тільки тими фактами з життя Олега Віталійовича, якими скромно поділився він сам. Ну… хіба ще долучу сказане про нього Іриною Борисівною Бойко – завучем Затурцівської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені В’ячеслава Липинського.

Олег Ковальчук працює вчителем. Викладає трудове навчання, предмет «Захист Вітчизни» і є керівником гуртка «Шкільний туризм». Робота подобається, хоча і дуже клопітка. За словами вчителя, його учні найбільше люблять художнє випалювання і різьблення по дереву на уроках трудового навчання. Про це можна зробити висновок і розглядаючи у кабінеті виставку учнівських робіт.

Тут бачу підставки для ручок та візиток (у вигляді сердечка, півника), оригінальну туфельку, багато мультяшних персонажів, картини, кухонне начиння (стільниці, кавомолка, декоративні тарілки). Майже всі ці вироби з дерева оздоблені малюнками техніки художнього випалювання. Є й роботи виготовлені з металу.




Спілкуючись з Олегом Віталійовичем, почула нарікання на збіднілу матеріально-технічну базу школи. Адже, як каже, вона не поповнюється вже майже 25 років і, звичайно, штопорить багато ділянок роботи. От, наприклад, є тільки один станок з обробки деревини (замість необхідних трьох), а матеріали для роботи діти часто змушені приносити з дому. Але схвальним є те, як каже Олег Ковальчук, що, «при плануванні уроків трудового навчання вчитель самостійно формує теми (з поданого програмою переліку), які учням необхідно засвоїти, зважаючи на матеріальні можливості школи та здібності дітей».

Завучка школи Ірина Бойко каже про вчителя так:

«Олег Віталійович завжди відповідально відноситься до роботи, а тому і результати не заставляють чекати на себе. А похвалитися є чим. Адже на обласній олімпіаді з трудового навчання його вихованець – дев’ятикласник Дмитро Ханзерук, торік зайняв третє місце, а нині – 2018-го – почесне друге. А в цілому, за весь період роботи Олега Віталійовича в школі, на обласних олімпіадах з трудового навчання його учні вибороли 15 призових місць».

Коли зайшла мова про туристичну роботу, з вуст Олега Ковальчука почула:

1

1

«На сьогоднішній день наші учні можуть їхати на будь-які змагання. Маємо всі спорядження для пішохідного туризму. А у 2000 році, як пригадується, починали працювати маючи всього-на-всього 4 палатки. З часом від Будинку школяра отримали мотузки і обв’язки. Через 3 роки купили 30 карабінів… Першим нашим вагомим досягненням було зайняте 3-є загальнокомандне місце молодшою групою дітей у 2004 році».

Великою гордістю для Олега Віталійовича як для керівника і, звісно, для всієї школи стала перемога (І-е місце), яку минулоріч виборола команда учнів у складі Романа Ляшука та Дмитра Ханзерука у 2-х етапній естафеті серед юнаків середньої групи на 45-му відкритому Чемпіонаті області зі спортивного орієнтування. 2017-2018 навчального року – також призове – ІІІ-є. До того ж Дмитро Ханзерук (9 кл.) та Дмитро Чечелюк (10 кл.), виконали нормативи відповідно ІІ-го і ІІІ-го розрядів для дорослих.

1

А ще команда Локачинського району, очолена тренером О. В. Ковальчуком, зайняла ІІ-е місце у 17-х обласних особисто-командних змаганнях серед учнівської молоді «Волинська осінь», 6-е загальнокомандне місце в області на 46-ому відкритому Чемпіонаті зі спортивного орієнтування. І це далеко не весь перелік результатів роботи Олега Віталійовича. За словами вчителя, показники цих досягнень були б ще набагато кращими, якби школа була забезпечена спорядженням для водного туризму. Але нині треба виходити з тих умов, які є.

Щирі слова вдячності О. В. Ковальчук адресує директору школи М. А. Кушніру за постійну підтримку у туристичній роботі, а також М. Я. Скопюку, який (ще будучи на посаді завідуючого райво) приклав багато зусиль, щоб туризм у Локачинському районі процвітав.

Слід зазначити, що від початку створення Затурцівської ОТГ Олег Ковальчук обраний депутатом сільської ради, зокрема є головою бюджетної комісії. Тож нині, окрім шкільних предметів, знає кожну цифру місцевого бюджету, скільки грошей надійшло у місцеву казну і на що першочергово їх витрачають.

Людмила Мельничук

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024