Які результати дало Локачинське бюро правової допомоги за два роки діяльності

31 Серпня 2018, 15:00
Допомога 1170
Допомога

Локачинське бюро правової допомоги розпочало свою діяльність 01.09.2016 року. За час діяльності бюро фахівцями відділу надано первинну правову допомогу 1519 громадянам. З них за 2016 рік прийнято 399 громадян, за 2017 рік-724, за 2018  прийнято 400 громадян.

Повідомляє начальниця відділу «Локачинське бюро правової допомоги» А.М.Рибка.

За цей період прийнято 72 заяви про надання вторинної правової допомоги (за 2016 рік - 2 заяви, за 2017 рік -  22 заяв, за 2018 рік (станом на 31 серпня) прийнято 49 заяв про надання безоплатної вторинної правової допомоги). 

В розрізі звернень найбільше громадян звертаються з питаннями соціального забезпечення, земельного, трудового та сімейного законодавства.

З метою покращення доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги, забезпечується робота  мобільних пунктів консультування громадян.   

Фахівці бюро правової допомоги забезпечують діяльність 10 дистанційних консультаційних пунктів доступу до БПД  в тому числі діє 4 точки доступу за допомогою скайп - зв’язку. Здійснюється прийом громадян в дистанційних пунктах, відповідно до затвердженого графіку прийому громадян: в секторі ЦНАП; в управлінні соціального захисту населення Локачинської РДА; в територіальному центру обслуговування громадян Локачинської РДа; в Затурцівській школі-інтернат; в Локачинському районному військовому комісаріаті; в Локачинській філії ВОЦЗ.

Точки доступу до правової допомоги через Skype зв’язок діють в Локачинській центральній бібліотеці, бібліотеках с. Привітне та с.Затурці в Локачинській філії ВОЦЗ.

Понад 30 громадян отримали допомогу в користуванні он-лайн сервісами Міністерства юстиції України.

Ще одним із завдань щодо покращення доступу до БПД є проведення  виїзних прийомів громадян в сільських радах.  Під час виїздів в сільські ради  організовано зустрічі із представниками органів місцевого самоврядування та депутатами.   

За час діяльності Бюро правової допомоги органами місцевого самоврядування прийнято одну програму правової допомоги:

Програма безоплатної правової допомоги населенню Локачинського району на 2016-2017 роки прийнята Локачинською районною радою 24 грудня 2015 року. На виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів у сумі 2000 тисячі гривень, з яких, дві тисячі використано для виготовлення рекламної продукції та банерів та дві тисячі - на проведення виїзних прийомів громадян та надання адресної правової допомоги громадянам за місцем проживання.

Також  підписано меморандуми про співпрацю між Локачинським бюро правової допомоги та Локачинським районним центром зайнятості,   Локачинським міськрайонним відділом з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України, Локачинським районним військовим комісаріатом, Локачинським районним відділом ДРАЦС.   

Налагоджено співпрацю з районною громадською організацією учасників АТО.

 Працівники бюро  приймають участь в заходах, організованих даними громадськими організаціями також надають правову допомогу учасникам бойових дій, членам їх сімей, проводять роз’яснювальну роботу для даної категорії громадян.

Щомісяця в Локачинському бюро спільно з працівниками бюро проводять прийом громадян , начальник Локачинського районного відділу ДРАЦС та начальник Локачинського районного відділу ДВС.

 Загалом за два роки діяльності бюро фахівці відділу прийняли участь в понад 200 правопросвітніх заходах, в тому числі в рамках проекту МЮУ «Я маю право», ( це лекції та бесіди в ЗОШ, зустрічі та круглі столи в установах та організаціях, семінари, флешмоби, вуличне інформування, тощо).

З метою інформування жителів Локач про їх права  на офіційному сайті райдержадміністрації діє рубрика «правова допомога». 

 Фахівці бюро постійно підвищують свій рівень правових знань щляхом участі у внутрішніх навчаннях, семінарах  в МЦ та РЦ, в тренінгах що проводяться на базі в міжрегіональних ресурсно-комунікаційних (правових) платформ, та проходження дистанційних навчань.

 Також фахівці бюро правової допомоги мають чималий позитивний досвід в позовній роботі, зокрема у справах про призначення та збільшення розміру аліментів,  про розлучення , визнання права власності на спадкове майно, встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024