Особливе свято Покрови: традиції, звичаї, заборони

14 Жовтня 2018, 10:48
Свято Покрови 1601
Свято Покрови

14 жовтня – головний осінній день українців: три свята і над усіма – Покрова Пресвятої Богородиці.

Щороку 14 жовтня православний люд відзначає Покрову Пресвятої Богородиці. У народі свято називають Третьою Пречистою і святкують як велике релігійне, національне  та  родинне свято. Це свято має службу великих свят із Всенічною, хоч і не належить до 12 великих свят церковного року, – пише espreso.tv.   

Покрова вважається символом заступництва і молитви про спасіння світу від зла, напастей і страждань в усьому світі, але для українців це - особливий день. Бо так чи інакше посприяв появі ще трьох великих свят, знакових для нашого народу.

Феномен 14 жовтня

Він полягає в тому, що всі головні свята осені припадають саме на цей день.

День українського козацтва має свою цікаву історію і приурочений до свята Покрови Пресвятої Богородиці.

А  в 2014 році президент України Петро Порошенко видав указ про офіційне святкування Дня захисника України 14 жовтня, на Покрову.

І вже в березні 2015 року Верховна Рада прийняла відповідний законопроект, і відтак цей день став ще й офіційним вихідним на честь святкування Дня захисника України.

До теми захисників Вітчизни. 14 жовтня 1942 року за рішенням політичного проводу ОУН для захисту мирного населення України була створена УПА.

Покрий нас чесним Твоїм покровом

А церква цього дня оспівує Матір Божу словами духовної радості:

Ниць благовірні люди, світло празнуєм.

Осяяні твоїм, Божа Матір, приходом

І до Твого звертаючись пречистого образу,

Щиро промовляємо:

"Покрий нас чесним Твоїм покровом,

І позбав нас від всякого лиха,

Просячи Сина Твого, Христа - Бога нашого,

Спасти душі наші.

Зображення Богородиці на іконах є спогадом дивного видіння у Влахернському храмі.  

Ще в 910 році  у церкві Пресвятої Богородиці, що у Константинополі, віруючі  молилися Небесній Покровительці за заступництво, бо вороги-агаряни звідусіль сунули на них, і лише диво могло їх врятувати. Небесне Диво – лик Пресвятої Богородиці у супроводі сонму святих - побачив святий подвижник Андрій Юродивий.

Божа Мати підходить до престолу у храмі, довго молиться і плаче. Затим знімає зі своєї голови свою осяйну хустку (покров або ж омофор) і широко простирає її над народом у церкві. Видіння швидко зникає.

Але, побачивши це, святий Андрій  запитує учня свого, блаженного Єпіфанія:

–Чи бачиш, брате, Царицю і Владичицю всіх, Яка молиться за весь світ?

Єпіфаній відповів:

- Бачу, святий отче, і жахаюся.

І після такого заступництва війська противника здалися і відступили.

Робота Катерини Косьяченко
Робота Катерини Косьяченко

А ще легенди свідчать і таке, що цього дня давні руси на чолі з Аскольдом взяли в облогу Константинополь. Візантійці щиро молилися Пресвятій Богородиці про захист. А диво полягало не лише в тому, що вороги вже не бачили цих людей, яких Мати Божа вкрила своїм покривалом, а й у тому, що вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення.

 Покрова в Україні – особливе свято

 Дмитро Яворницький писав про те, як шанували Покрову козаки

"Відшукавши який-небудь величний острів посеред Дніпра або видивившись якийсь підвищений ріг, тобто мис на березі ріки, запорозькі козаки відбирали в останньому найкраще і найвідкритіше місце і на ньому передусім зводили церкву, найчастіше в ім’я Покрови Пресвятої Богородиці, а потім уже споруджували інші необхідні для життя будови. Нехай пишається храм Божий у небесній висоті і нехай святі молитви зносяться від нас прямо від землі до престолу Господа Бога".

Традиції Покрови: зібраний урожай, сезон весілля, готовність до зими. Що треба робити на Покрову

Покрова - улюблене народне свято. Якраз до нього завершується хліборобський цикл робіт  і все багатство урожаю дбайливо приготовлено на зиму.  Оскільки з основними роботами було закінчено, з Покрови починалася пора весіль.

  • Дівчата, які хотіли вийти заміж, мали відвідати молебень і просити: "Свята мати, Покрівонько, покрий мені голівоньку: щоб я жінкою була, щоб я весело жила, з чоловіком молоденьким, з дитяточком веселеньким", "Мати-Покрівонько, покрий Матір сиру Землю і мене молоду", "Свята мати, Покровонько, накрий мою головоньку, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою".
  • Родини також просять милості і заступництва Матері Божої.
  • Зранку господині печуть млинці, щоб взимку тепло в хаті було, а ввечері влаштовують родинні застілля.
  • А ще потрібно робити дари бідним і сиротам, пожертви, а також обкурювати будинку димком від підпалених гілочок яблуні або вишні - для благополуччя і удачі.

Таким чином, Покрова мала значне поетичне забарвлення: через те, що цього дня міг випасти навіть перший сніг, його порівнювали з весільним покривалом, а оскільки в цей час відзначається і свято Пресвятої Богородиці, то ці порівняння поширюються і на неї.

Якщо дівчину сватали до Покрови, то можна було ще протягом трьох тижнів (до Дмитра, 8 листопада) відгуляти весілля, бо далі  починався Пилипівський піст. 

Чого не можна робити на  Покрову Пресвятої Богородиці

  • Не можна виконувати серйозної роботи - як сільськогосподарської, так і хатньої. Не треба шити, різати, колоти, білити і фарбувати тощо, прасування, прання, миття також не організовуються.
  • Готувати страви на Покрову краще заздалегідь, у саме свято кришити, відбивати, пекти, смажити і чистити також не бажано. Не вживають алкогольні напої, не лихословлять, не сваряться.
  • Прийнято бажати рідним і близьким добра і молитися про небесне заступництво для них і для себе. Якщо до дівчини завітали свати - гарна нагода щасливо вийти заміж, бо відмовляти у цей день небажано: три роки доведеться чекати нових сватів.
  • Гроші також не позичають, щоб удома водилися. 

Прикмети та народні традиції.  "Яка Покрова - така буде зима"

  • Коли протягом дня вітер змінює напрямок, то й зима буде нестійкою.
  • Якщо на Покрову листя з вишень не опало, зима буде теплою, і якщо сніг не випав, то його не буде і в листопаді.
  • Якщо на Покрову відлітають журавлі, то зима буде ранньою і холодною.
  • Якщо дуб і береза на Покрову скинуть усе листя, то рік буде легкий, а якщо не все - до суворої зими.
  • До Покрови - осінь, після Покрови - зима.
  • Звідки на Покрову вітер дме, з того боку і чекай на перші морози.
  • Якщо на Покрову вітер південний - зима буде теплою, північний і східний - холодною, західний - сніжною.
  • Якщо на Покрову падає сніг, то і на Дмитра (8 листопада) піде сніг, а якщо снігу не буде, то і на Катерини (7 грудня) снігу не буде.
  • Якщо перший сніг до Покрови випаде, то зима не скоро прийде.
  • Якщо зіграти весілля на Покрову - молоді будуть жити душа в душу.
  • Не утеплиш дім до Покрови - всю зиму будеш мерзнути.
  • Багато млинців на Покрову - вдома всю зиму буде тепло.
  • На Покрову сильний вітер - буде багато наречених.
  • Якщо на Покрову сніг - буде багато весіль.
  •  У горах до цього свята поверталися всі пастуші отари з полонин і завершували останню мандрівку чумаки. Тому й казали: «Прийшла Покрова - сиди, чумаче, вдома».
  • Якщо на Покрову перетопити піч яблунею, то всю зиму вдома буде тепло.
  • Якщо дітей на Покрову облити водою через сито, вони менше хворітимуть.
  • Сніг у весілля на Покрову - щастя молодим.
  • Багато снігу на Покрову - буде багато весіль наступного року.
  • Якщо хлопець на Покрову до дівчини залицяється, він стане її нареченим.

Український працьовитий люд вважав, що до Покрови кожен мусив славно потрудитися: «Хто лежав до Покрови, той продасть усі корови", "Прийшов Покров - не нагрієш хату без дров».

Свято Покрови Богородиці - це з’явлення з вищого світу. Господь нам каже: «Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать». Покрова Богородиці – захист християнського світу від зла і напастей. Нині свята Покрова оберігає нас від зла і люті, зміцнює родини, а головне – оберігає від нападів, бо надихає наших захисників і додає їм сил. Миру і любові під омофором Небесної Покровительниці!

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024