Історичні факти: графиня з локачинського села, яка бувала у матері Наполеона

10 Січня 2018, 17:15
Граф Стройновський 2037
Граф Стройновський

Старша з доньок графа Стройновського Валерія з’явилася на світ на Волині – в селі Бубневі теперішнього Локачинського району.

Під час гостювання в графа Чадського, який мешкав у селищі Павлівці (тепер там усім відомий пивзавод), графиня знайомиться з його племінником – Яном Франциском Тарновським. Дружба переростає в кохання й молода пара одружується. У костелі Горохова вони вінчаються. У горохівському палаці мешкають і виховують нащадків. Мільйонні статки родини дозволяють подорожувати Західною Європою. Валерія бездоганно знала три іноземні мови, й це дало їй змогу побувати на аудієнції навіть у матері Наполеона – Марії Летиції. Повертаючись з Італії на Волинь, подружжя Тарновських запросило із собою знаменитого художника Вілані, який під час гостювання оздобив не лише палац у Горохові, а й собор святих Петра і Павла в Луцьку та католицькі собори у Житомирі й Вільнюсі.

– В одній із мандрівок Валерія закохалася у статую «Персей, який тримає голову медузи» авторства Бенвенуто Челліні. «От би собі таку мати!» – поділилася мріями. І... домовилася! Статую Персея доправили Чорним морем до Одеси. Звідти – возом, запряженим волами, через усю Україну. А за деякий час точна копія Персея вже прикрашала палац у Горохові, – переповідає віднайдені відомості Олег Жельчик. – Нещодавно під час віртуальної мандрівки найбільшим у США музеєм «Метрополітеном» дивлюся – стоїть Персей. І розмір точно такий, як у палаці Стройновських: два мет­ри 17 сантиметрів.

Персей  з головою медузи
Персей з головою медузи

Уродженка локачинського села, між іншим, не тільки колекціонувала шедеври світового мистецтва. Маючи малярський хист та навчаючись у видатних художників того часу, Валерія Стройновська-Тарновська і сама стала автором картин-мініатюр. Чимало з них експонуються сьогодні в національних музеях Варшави, Кракова та родинного гнізда Тарновських – міста Дзікова. На полотнах Валерії знаходимо багатьох знаменитостей тієї доби, в тому числі графиню Чарторийську – красуню, чиє родове коріння із села Старого Чорторийська Маневицького району.

На жаль, знаменитий рід із Горохова ледь не розорився. Тож останній період свого життя Валерія з чоловіком провели у польському Дзікові. Тамтешній палац графів тривалий час був напівзруйнованим. Але після вступу Польщі до ЄС об’єкт отримав потужне фінансування. Палац перетворився на музей. І нині туристи з усіх континентів вражаються багатством колекції, частина якої переїхала саме з Волині.

 

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024