Півтисячі кілометрів, вивчаючи досвід та черпаючи натхнення

15 Січня 2018, 11:40
Дегустація сирів 4366
Дегустація сирів

Львівщина для багатьох із нас асоціюється із туризмом: тут що не куточок – то історична пам’ятка. Але ця область – чи не єдина у західному регіоні, яка може по праву вважатись лідером із залучення іноземних інвестицій.

Яка ж вона – Львівщина інвестиційно-туристична – бачили учасники прес-туру «Україна очима редактора», який організував Український журналістський фонд.

Від нарізання кабелів до конструювання верстатів

Другий день поїздки був не менш насиченим, ніж перший. Цього разу наш автобус узяв курс на південь. І першою зупинкою був завод з німецькими інвестиціями «ОДВ-ЕЛЕКТРИК» у Новому Роздолі.

Підприємство є виробником високоякісних кабелів для автомобільної галузі. Продукцію постачає для марок Volkswagen, BMW, Porsche, Volvo, Opel. Німецька компанія має заводи в Македонії, Мексиці та Угорщині, але найбільше виробництво розмістили у Новому Роздолі. Тут щороку виробляють майже мільйон кабелів. А особлива гордість – власне конструкторське бюро, яке розробляє машини для всіх заводів «ОДВ-Електрик». Минулого року у Новому Роздолі навіть запустили новий цех, на якому виготовляють верстати за ескізами місцевих конструкторів.

«ОДВ-ЕЛЕКТРИК» у Новому Роздолі
«ОДВ-ЕЛЕКТРИК» у Новому Роздолі

Конструкторами тут трудяться молоді люди, які мають за плечима не лише відповідну освіту, а й досвід роботи на підприємстві «ОДВ-ЕЛЕКТРИК». Чимало з них свого часу починали свій трудовий шлях з робітничих спеціальностей. Генеральний директор ТзОВ «ОДВ-Електрик» Міхаель Трауд зазначає, що спеціалісти, які трудяться у конструкторському бюро, були б затребуваними у Європі. Тож основним мотиватором до роботи у рідній країні є гідна заробітна плата та соціальні гарантії.

Замість футбольної кар’єри  козина ферма і сироварня

Молоді люди тепер, здебільшого, започатковують власний бізнес в Україні, як альтернатива роботі за кордоном. Назар Кміть разом з дружиною Алісою – яскравий цьому приклад.

Колишній гравець стрийського футбольного клубу «Скала» Назар Кміть завершив кар’єру у віці 23 років і відкрив свою молочну ферму «Мукко» в селі Угерсько. Компанія об’єднує два фермерські господарства, які займаються вирощуванням кормів та розведенням корів і кіз. Найбільша ставка робиться на останніх. А нещодавно подружжя відкрило власну сироварню, де виготовляють сири з козиного та коров’ячого молока.

В грудні 2015 року в Угересько з Франції було імпортовано 365 голів племінних кіз альпійської породи. На кожній тварині є чіп, на який збирається інформація про їхніх батьків, про результати медичних оглядів чи лікувань, про харчування тощо. Доїльні апарати закуповувались в Німеччині. За словами Назара Кмітя, за тиждень кози вже звикають до процедури доїння і навіть самі стають у чергу. А далі молоко потрапляє на переробний завод, який збудований не лише з дотриманням усіх норм, а й з можливістю проведення тут екскурсій.

Козина ферма
Козина ферма

За тим, як виготовляють сир, екскурсанти можуть спостерігати через величезні скляні шиби. За добу на заводі переробляють 2000 літрів. Виготовлять м’які сири типу Агедейський та Вершковий, твердий сир типу Гауда. Рецептурою з молодим подружжям поділився голландський сировар, який має 20-річний досвід роботи у цій галузі. А загалом на підприємстві створено 60 робочих місць і залучено 80 мільйонів гривень інвестицій.

Навіщо закордон, коли і в Україні є гідні заробітки

Львівщина може по праву вважатися лідером не лише за кількістю залучених іноземних інвестицій, а й за пропозицією працевлаштування. Спілкуючись із журналістами прес-туру, голова Львівської облдержадміністрації Олег Ситютка відзначив, що півтора року тому було розроблено стратегію, за якою Львівщина має стати «Фабрикою Європи». На сьогодні ці задуми дійсно реалізовуються. Так, в області працює більше півсотні підприємств з іноземним капіталовкладенням. Чимало інвесторів працюють над розширенням своїх виробництв. Яскравий приклад цьому – підприємство «Бадер Україна», яке у жовтні 2017 біля села Кожичі відкрило вже третій підрозділ заводу. Зменшився й відтік робочої сили, бо середня зарплата по цій області становить понад 6 тисяч гривень.

Зустріч журналістів з головою Львівської облдержадміністрації
Зустріч журналістів з головою Львівської облдержадміністрації

Завдяки ресурсам місцевої казни, на Львівщині активно ремонтуються дороги. Частина шляху оновлюється за митні платежі.

Звичайно, є у цій області і свої проблеми. Та все ж учасники прес-туру відмітили, що головне – працювати задля людей і тоді чимало вдасться.

Ірина РОМАНЮК

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39