Як винахідник з району зміг зекономити більше 40 тисяч гривень

28 Лютого 2018, 16:46
3378

Він навчається в 11 класу Привітненської школи, любить конструювання, різні механізми. У вільний час ловить рибу, допомагає у церкві як паламар. А з початку лютого він – один із кращих юних винахідників країни.

Він – це Олександр Марчук.

«Як я вже казав, навчаюсь в 11 класі, зміцнююсь духовно, працюю паламарем у церкві більше чотирьох років. Полюбляю жарти, ще той комік, іноді і співаю»

На початку року навчального року хлопець в районному Будинку школяра почав працювати над своїм проектом «Сонячний колектор». У цьому йому допомагав наставник – Юрій Купріюк. Спочатку проект відправили до Луцька, де він зайняв перше місце, наступна сходинка – Київ, захист Всеукраїнського рівня.

«Я вдячний Юрієві Олександровичу, а також батькам, які постійно мене підтримували. Це був важливий досвід для мене. Я переконався, що результат прийде, якщо добре попрацювати»

У Києві Олександр захищав свій проект в еколого-натуралістичному центрі у секторі «енергозбереження». Окрім нього, там було ще вісім команд.

«Для мене це перший захист такого масштабу. Хвилювався, але недовго. Я був першим, хто захищався у цьому секторі»

Захист Олександра Марчука
Захист Олександра Марчука

Спочатку хлопець боявся. До нього підійшов один із членів журі, якому потрібно було презентувати проект. Потім були питання.

«На щастя, ми з керівником попередньо розглянули можливі питання та відповіді на них. А журі було не таке страшне, як здавалося. Вдалося навіть селфі зробити»

Одним із членів журі був Олег Машков, проректор з наукової роботи Державної екологічної академії післядипломної освіти, управління Мінприроди України, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України.

Селфі з професором
Селфі з професором

«Мета мого проекту така: за максимально доступні, недорогі підручні матеріали сконструювати модель сонячного колектора, яка нічим не поступається заводській моделі, але є у декілька разів дешевшою»

Якщо заводська модель вартує 1600$ США (44800 грн), то модель Олександра – 3500 грн. Водночас продуктивністю вона не поступається. Колектор розроблений для економії електроенергії.

«Наприклад, шість-сім місяців в рік, коли сонце гріє найкраще, можна нагрівати воду для побутових потреб. Це тільки один із варіантів використання».

Сонячні колектори застосовують для опалення промислових і побутових приміщень, гарячого водопостачання виробничих процесів, побутових потреб.

Цей проект приніс Олександру друге місце на Всеукраїнському етапі конкурсу винахідників і раціоналізаторів.

Ірина ГОЮК

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024