Олександр Полянко: «Не потрібно боятися військової служби, адже це обов’язок кожного чоловіка»

31 Березня 2018, 11:00
Олександр Полянка 3682
Олександр Полянка

19 лютого військовим комісаром Локачинського військового комісаріату було призначено Олександра Полянка. Він штатний військовий. В Збройних Силах України служить вже 17 років, має звання майора. Був учасником бойових дій на Донбасі. Про кар’єру, особисте життя і роботу на новій посаді Олександр Сергійович розповів у інтерв’ю.

- Пане Олександре, своє життя ви присвятили армії. Чому вирішили  стати військовим і як просувалися по службі?

- В моїй родині штатних військових не було. Таке рішення прийняв сам, бо хотів бути корисним Батьківщині. Народився я у 1983 році на Тернопільщині. Закінчив військовий інститут ракетних військ і артилерії. Деякий час був заступником військового комісара у Нововолинську, пізніше очолив Камінь-Каширський райвійськкомат. А останні півтори місяці на аналогічній посаді працюю у Локачинському районі. Моя дружина теж військова, разом виховуємо сина. 

- Знаю, що ви в 2014-му проходили службу в зоні бойових дій.

- Понад півроку виконував завдання на Донеччині в складі 51 окремої механізованої бригади. Місць дислокації у нашого військового формування було дійсно багато. Побував навіть в пеклі Іловайського котла, а в селищі Дзеркальне потрапив у полон, де пробув аж чотири місяці.

- На жаль, бойові дії в східних областях досі ведуться. Територіальну цілісність відстоює чимало жителів Локачанщини. Чи вдається райвійськкомату виконувати плани з набору контрактників?

- Організовуємо багато заходів з метою залучення населення до професійної військової служби – це різні бесіди, зустрічі. Налагоджено співпрацю з сільськими радами. Інформацію про переваги контрактної армії розміщуємо на стендах у військкоматі, публікуємо в районній газеті. І навіть в позаробочий час наші працівники агітують своїх знайомих поповнювати ряди військових. Що ж до показників, то на перший квартал було поставлено завдання набрати сім контрактників. Шість вже несуть службу у військових частинах, переважна більшість - у 14 ОМБР. Як підуть справи далі – поки не знаю, адже кожного разу маємо іншу рознарядку.

- А що скажете щодо весняного призову, який стартує з першого квітня?

- В районі вже розпочато відповідні підготовчі заходи. Згідно плану маємо набрати 19 осіб. Це, здавалось, не багато, але молодь нині чомусь усіляко ухиляється від виконання свого конституційного обов’язку. Мотиви допризовників мені не відомі, бо окремі ще навіть не з’являлися у військкомат. Не лякають їх навіть передбачені законодавством адміністративні стягнення. До слова, за неявку по повістці у десятиденний термін кожному доведеться сплатити штраф у розмірі від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Нагадую, в зону бойових дій строковиків не направляють, тож якщо хтось ухиляється від служби саме з цієї причини, то боятися не варто!

- Локачинський військкомат вже сформував загони територіальної оборони. Для них якісь навчальні заходи заплановані? 

-Так. Нещодавно понад тридцять краян, майже половина з яких офіцери, взяли участь у Всеукраїнському стрілецькому дні. Також шість жителів району з числа резервістів були у Володимирі-Волинському на зборах оперативного резерву першої черги. Аналогічні навчання наприкінці місяця проведемо знову, але вже на базі якоїсь іншої військової частини. Відновлення військових навик, практичне виконання стрільб з бойової зброї важливе для кожного військовозобов’язаного, адже в країні іде війна.

Автор: Павло Костючко.

Фото: Павло Костючко.

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024