Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter
Обережно - нітрати!
Обережно - нітрати!

Локачан закликають бути обережними з весняними овочами

12:00 08.05.2018
243

Прийшла пора перших весняних овочів, ягід, фруктів, які дуже нас радують. Однак, аби вони принесли лише користь, а не шкоду, слід враховувати, що перші весняні культури можуть містити досить велику кількість нітратів, і необхідно знати способи їх знешкодження.

Нітрати - це природні речовини і в нормальних кількостях вони наявні в усіх рослинах і є нешкідливими для людського організму. Шкідливими вони стають тільки тоді, коли їх кількість значно перевищує допустимі норми. Потрапляючи в організм, нітрати під впливом хімічних реакцій перетворюються в нітрити. А нітрити в свою чергу вступають у взаємодію з гемоглобіном (важливий компонент крові, який транспортує кисень) і в організмі настає кисневе голодування. – інформує на сайті Головне управління держспоживслужби у Волинській області.

Для того, щоб уникнути отруєння нітратами, під час вживання овочів і фруктів, особливо анніх, потрібно знати правила їх споживання. Слід пам’ятати, що найбільше накопичують нітрати такі культури: капуста, морква, огірки, кабачки, салат, редиска, редька, буряки, селера, кріп, петрушка, кавуни.

Важливо знати, що для людини гранично допустима добова доза нітратів є 3,7 мг на 1 кг маси тіла, нітритів - 0,2 мг. Безпечною вважається норма нітратів до 600 мг на добу, а для дитини до 50 мг на день, але ця доза має бути одноразовою.

Накопичення нітратів в овочах та фруктах:

Ознаки отруєння нітратами можуть з’явитися через 1 - 6 годин після вживання високонітратної їжі. З’являється нудота, блювота, біль у животі, діарея (часто з кров’ю), збільшення печінки, іноді пожовтіння білків очей, зниження артеріального тиску, охолодження кінцівок, синюшність нігтів, губ, обличчя, слизових оболонок, задишка, слабкість, сонливість, головний біль, шум у вухах, помутніння свідомості аж до її втрати.

У поточному році спеціалісти лабораторій Держпродспоживслужби області та міжрайонних лабораторій відповідно до зони обслуговування дослідили 872 зразка ранніх овочів (з них хрестоцвіті -174), реалізація яких здійснювалася на агропродовольчих ринках нашого регіону. Для експертизи на вміст нітратів було відібрано огірки, помідори, капусту ранню, редиску, кабачки, зелень листову та цибулю-перо. За результатами дослідження перевищення вмісту рівня нітратів не виявлено. У Волинській області функціонують 6 державних лабораторій Держпродспоживслужби , які здійснюють контроль та нагляд за безпечністю та якістю рослинної продукції на агропродовольчих ринках та в магазинах.

Допустимі норми нітратів згідно нормативних документів мг/кг продукту:

• Цибуля ріпчаста – 80

• Помідори на грунті/тепличні – 150/300

• Огірки на грунті/тепличні – 150/300

• Перець – 200/400

• Картопля – 250

• Кабачки – 400

• Морква рання/пізня – 400/250

• Цибуля зелена на грунті/теплична – 600/800

• Капуста рання/пізня – 900/500

• Редиска – 1200

• Буряк – 1400

• Зелень листова на грунті/теплична – 2000/3000

• Кавун – 60

• Диня – 90

Існує ще одне і, напевно, найважливіше правило, яке убезпечить ваш організм від нітратного отруєння - обов’язково вимагайте від продавців документи, в яких має бути вказано кількість нітратів у продукції! Їх зобов’язані мати усі продавці як у магазинах, так і на ринках міста. Ні в якому разі не купуйте свіжу зелень, овочі та фрукти на стихійних ринках, тому що вони не пройшли жодного контролю!

Коментарі
16 серпня
Сьогодні
Вчора
14.08.2018
13.08.2018
12.08.2018
11.08.2018
10.08.2018
Підписатися на наші новини
*ви у будь-який момент зможете відписатися від наших новин