Холопичі: як живеться сільській школі із сонячними батареями

14 Травня 2018, 10:02
Сонячні батареї 3883
Сонячні батареї

Декілька років тому завдяки Співпраці з Європейським Союзом у Холопичівській  школі модернізували систему гарячого водопостачання системи сонячних колекторів, замінили і утеплили дах, та зробили освітлення шкільної території із використанням енергії сонця.

Все розпочалось з того, що села Холопичі та Маньків об’єднались у громадську організацію «Добросусідство» на базі Холопичівської сільської ради.

«Спочатку ми організували та втілили схожий проект у Манькові, що дало поштовх та мотивацію взятись і за проблеми у Холопичівській школі. Ми виграли тендер, а потім крок за кроком модернізували нашу школу. Найпроблемнішим моментом, було знайти фірму, яка встановить сонячні батареї, та інші новітні технології у школі, бо на той час це не було розповсюджено та популярно. На щастя ми знайшли луцьке ПП «Творча Архітектурна майстерня Балан та Стельмащук», яке плідно співпрацювало з нами, – розповідає заступник ГО «Добросусідство» Оксана Ткачук.


Сонячні батареї
Сонячні батареї

Проект
Проект

Сонячні батареї
Сонячні батареї

Жінка відважилась стати керівником проекту, який змогла реалізувати в життя.

Ось уже як чотири роки на шкільній їдальні красується новий дах, геліоколектор, який використовує сонячну енергію, а взамін дає гарячу воду. У школі повністю замінили систему водопостачання, встановили три сонячних батареї, а територію школи освітили п’ятьма новими ліхтарями вуличного освітлення, які працюють від вище згаданих сонячних батарей.

Сонячні батареї
Сонячні батареї

Сонячні батареї
Сонячні батареї

Сонячні батареї
Сонячні батареї

Загальна вартість проекту 238 352 гривень, більша частина яких 169 342 гривень профінансована Європейським Союзом та Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй. Волинська обласна рада разом з Волинською обласною державною адміністрацією на втілення проекту виділили 25 250 гривень. Що ж стосується районних коштів, то Локачинська районна державна адміністрація та Районна рада дала 32 260 гривень, а громадська організація «Добросусідство» змогла вкласти у проект 11 500 гривень.

«Я б ніколи не впорались без підтримки Оксани Гузь, Оксани Дмитрук, Василя Демидюка, педагогічного колективу та дирекції школи, які допомагали у втілені новітніх технологій у шкільній їдальні», – додає Оксана Святославівна.

Сонячні батареї
Сонячні батареї

Сонячні батареї
Сонячні батареї

Цей проект велика допомога сільській школі від європейських друзів, яка значно зменшила енергетичні витрати, бо після встановлення нового трьохсот літрового бойлера, у їдальні так жодного разу і не використовували старого обладнання. Що ж стосується даху, то він був давньою та наболілою проблемою школи – давно потребував ремонту, та грошей не було. До всього, тепер ще й вуличні ліхтарі освітлюють сільську школу.

Ірина ВЕТЛЯНЧУК

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024