Як уберегти себе від укусів кліщів

20 Травня 2018, 10:00
Кліщі 2241
Кліщі

З настанням теплої пори багатьох манить відпочинок на природі: озера, річки, ліси, але все це може обернутися вкрай неприємними речами, для цього досить однієї зустрічі із кліщем, носієм вірусу енцефаліту або  бактерії - спірохети – Боррель.

З метою виявлення можливих ризиків інфікування людей цими небезпечними збудниками,  працівниками Локачинського районного лабораторного відділення, щорічно проводиться збір іксодових кліщів у місцях масового відпочинку людей (в першу чергу на територіях дитячих закладів, парків, рекреаційних зон, місць масового відпочинку) та направлення їх в лабораторію особливо-небезпечних інфекцій (ОНІ) ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» де проводиться їх лабораторне дослідження. Так, в травні цього року, нами було проведено збір кліщів «на прапорець» на території парку  смт.Локачі. Таким методом було впіймано 2 кліщі, крім того в с.Кисилин завідуючою ФАПу було зібрано 100 кліщів з великої рогатої худоби, усі кліщі направлено в лабораторію, дослідження тривають.

Що необхідно знати про кліщі? Всі іксодові кліщі є тимчасовими кровосисущими ектопаразитами людини і тварин. Вони є досить великими – їх розмір може сягати до 2 см, залежно від ступеня насичення.

Кліщі найбільш активні в травні-червні, а також в серпні-вересні, живуть вони переважно в сирих і вологих місцях, на прогрітих сонцем схилах, у високій траві, кущах, сухостою, біля стежок і лісових доріг. Пам’ятайте, що кліщів можливо «занести» з лісу із речами, букетом лісових квітів, на шерсті домашніх тварин тощо. Укус відбувається непомітно, тому що кліщі виділяють анестезуючу речовину. Але завдяки такому «непомітному укусу» можуть виникати великі проблеми із здоров’ям людини або тварини, тому що кліщі є переносниками низки небезпечних хвороб.

Кліщовий вірусний енцефаліт – вірусна інфекція, яка передається людині при укусі кліща. Інкубаційний період кліщового енцефаліту триває в середньому 7-14 днів з коливаннями від однієї доби до 30 днів. Хвороба часто починається  гостро, з ознобу й підвищення температури тіла до 38–40°С. Лихоманка триває від 2 до 10 днів. З'являються загальне нездужання, різкий головний біль, нудота й блювота, розбитість, стомлюваність, порушення сну. Характерні м'язові болі, іноді їм передують оніміння, і інші неприємні відчуття. З моменту початку хвороби може виникати потьмарення свідомості. Найбільш характерною ознакою кліщового енцефаліту є різного ступеня оглушення (ступор).

Хвороба Лайма (кліщовий іксодовий бореліоз)- є інфекційним захворюванням, збудником якого є спірохети - Боррель. Передається хвороба з  допомогою укусу зараженого спірохетами кліща і вражає нервову систему людини, серце, опорно-руховий апарат і шкіру. Які її симптоми? Місце, куди вкусив кліщ, червоніє, і пляма постійно збільшується, іноді досягаючи 60 сантиметрів і навіть більше.

У середньому, розміри почервоніння становлять не більше 10 сантиметрів, форму має круглу або овальну. Протягом певного часу пляма може збліднути або прийняти синюшний відтінок, в середині плями, там, де був проведений укус, спостерігається рубець. Через кілька тижнів, якщо пляма не лікувати, воно зникає, а по закінченні місяця починаються перші симптоми ураження серця, суглобів, нервової системи. Проявляються такі ознаки хвороби, які схожі з симптомами грипу, тобто, загальна слабкість, лихоманка, болі в м'язах, втома, біль у горлі. Можливі паралічі, шкіра втрачає чутливість, втрачається слух, спостерігається  підвищене серцебиття, аритмія, біль у грудях. Пацієнт з хворобою Лайма не є небезпечним для оточуючих, тобто кліщовий бореліоз не передається від людини до людини. Лікування є обов'язковим, чим раніше хворий звернувся до лікаря, тим більш сприятливі прогнози щодо одужання.

Що робити  щоб не допустити укусу кліща?

  • Збираючись на прогулянку до лісу, парку чи  в похід в період активності кліщів слід дотримуватися таких рекомендацій:
  • Одягайте світлий і навіть білий одяг. Кліщі на білому помітити легше, ніж на чорному. Манжети повинні бути на резинці. Футболку надіньте щільну і обов'язково заправте її в брюки. Одягніть щільний головний убір або пов'яжіть косинку.
  • Одяг варто окропити репелентом, який відлякує кліщів (вони зазвичай продаються в аптеці). Майте на увазі – ці засоби активні тільки 4 години, тому при тривалій прогулянці репелент доведеться наносити повторно. Крім того, у схильних до алергії людей цей засіб захисту може викликати реакцію непереносимості.
  • Не наближайтеся до кущів. Існує хибна думка, що кліщі нібито стрибають на людину з дерев. Просто причепити до одягу кліщ повзе вгору, а виявляють його часто вже на голові або шиї. Звідси й помилкове відчуття, що кліщ стрибнув зверху. Насправді вони очікують свою здобич, розташувавшись на кінцях довгих травинок, що стирчать вгору гілочок. Як правило, на людину кліщі чіпляються на рівні його колін і стегон.
  • Під час прогулянки не лінуйтеся оглядати себе і своїх товаришів. Дізнатися ворога досить просто: кліщ схожий на червоного клопа. Коли ви повернулися додому обов'язково огляньте себе вже без одягу. Найчастіші місця присмоктування кліщів - це вуха, шия, пахви, пах і внутрішня сторона стегна.

Що робити, якщо кліщ вкусив?

Якщо Ви все-таки знайшли на собі кліщ, обов'язково видаліть його з тіла. Зняти його можна самостійно (захопивши спеціальним зігнутим пластмасовим пінцетом, або викручуючи в  різні сторони). Важливо не відірвати голову кліща. Після чого слід  ретельно помити руки з милом. Для ефективного видалення кліща краще звернутись до лікувальної установи за місцем проживання. Пам’ятайте,  що чим довший термін перебування  кліща в тілі, тим більша ймовірність захворіти на бореліоз. Після того, як кліщ витягнутий, ранку треба продезінфікувати, а знятого кліща доставити в медичний заклад де його направлять на  дослідження на наявність збудників хвороб у лабораторію особливо- небезпечних інфекцій ( в області такі дослідження проводить ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України», за адресою: м. Луцьк, проспект Волі, 55). Важливо не чекати симптомів, а заздалегідь здати аналіз крові на бореліоз, а при позитивному результаті — пройти курс лікування.

 Локачинське районне лабораторне відділення Горохівського міжрайонного відділу ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України»

Коментарі
09 Червня 2022, 15:51
hihihihihi
10 Червня 2022, 21:34
Всем привет
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024