Хто і чому може залишитись без субсидій

01 Червня 2018, 11:00
Оксана Турелик 2907
Оксана Турелик

Державна компенсація за житлово-комунальні послуги – вагома підтримка для наших краян. Нині в Локачинському районі таку отримує аж 3496 (4031 з твердим паливом) домогосподарств.

Проте невдовзі ця цифра може зменшитись, оскільки з 1 травня Урядом прийнято зміни, згідно яких домогосподарства з високим рівнем матеріального забезпечення або з тіньовими доходами втратять право на призначення житлової субсидії. Детальніше про ці нововведення в інтерв’ю розповіла начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Оксана Турелик.

- Оксано Михайлівно, які саме категорії населення можуть залишитись без державної компенсації за комуналку?

- Таких є кілька. Зокрема, відтепер субсидія не призначатиметься громадянам, у яких загальна площа житлового приміщення перевищує 120 квадратних метрів і 200 - індивідуального будинку (окрім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей). Також це стосується власників транспортних засобів (авто, тракторів тощо), з дати випуску яких минуло менше п’яти років, та громадян, що здійснили покупку або іншим законним шляхом набули у власність (дарування, спадок та ін.) житло, транспорт, землю, послуги, одноразово на суму більше 50 тисяч гривень 12 місяців перед зверненням. Серед інших підстав не призначати державну компенсацію: наявна заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг та обов’язкової частки платежу. Тут хочу наголосити, що по новому положенні сплата обов’язкової частки платежу є обов’язкова незалежно від економії споживання. Окрім того, орендарям житла, внутрішньо переміщеним особам, сім’ям, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а фактично проживаючих в помешканні осіб, домогосподарствам, де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати тощо, необхідно обов’язково звернутися до органів соціального захисту населення за переоформленням субсидії на наступний період та повторно подати заяву і декларацію.

- Не секрет, що чимало наших краян, заробляючи в сусідній Польщі, не декларують своїх доходів.

- Згідно нових правил, це зміниться. Тепер такі справи розглядатиме комісія з соціальних питань, яка діє при райдержадміністрації. Підстава для відмови: перебування особи за кордоном сукупно більше 60 днів. Взагалі ж запропоновано для непрацюючих: чесно декларувати доходи, отримані за кордоном, та сплачувати страхові внески до Пенсійного фонду у розмірі не менше мінімальних, в такому випадку домогосподарство зможе користуватись підтримкою держави. При цьому, якщо громадянин має основне місце роботи (працює офіційно) і заробітну плату не менше мінімальної, але інколи перетинає кордон, скажімо їздить в Польщу на закупи, то субсидію він отримує на загальних умовах – без комісії.

- Як обраховуватиметься дохід для працездатних громадян.

- Людям, які стоять на обліку в центрі зайнятості і отримують допомогу з безробіття, у дохід рахуватимуть лише її. Непрацюючим громадянам працездатного віку органи соцзахисту автоматично рахуватимуть в дохід три прожиткові мінімуми - 5286 гривень.

- А як змінився підхід до призначення субсидій сім’ям, де окремі члени в оселі проживають, але там не приписані.

- Раніше враховувались лиш доходи зареєстрованих в будинку чи квартирі осіб. Нині ж декларувати необхідно прибутки усіх членів сім’ї, навіть тих, які зареєстровані в інших населених пунктах. Досвід показує, що є чимало родин, в яких, скажімо, чоловік прописаний за одною адресою, а дружина і діти за іншою. При цьому голова сімейства працює, а його дружина ні. В таких випадках несправедливо надавалася чимала субсидія. Більше такої соціальної несправедливості не буде.

- Чи трапляється, що при оформленні субсидії краяни свідомо приховують значущу інформацію від служби соцзахисту? І що на них за це чекає?

- Таке буває… Ну, скажімо хтось придбав авто за 700 тисяч гривень і забув нам про це повідомити, а хтось – не вказав, що володіє кількома земельними ділянками. Лишень за минулий квартал подібних випадків було сім на загальну суму 124 тисячі 600 гривень. Наголошую, що при виявленні таких порушень, громадяни повністю повертають державі незаконно отримані кошти, при цьому за весь період отримання і терміну давності немає.

- Дякую за розмову.

Інтерв’ю взяв Павло КОСТЮЧКО.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024