Відпочинок на воді: основні правила

22 Червня 2018, 13:00
Купання 3607
Купання

Триває спекотна погода, тому громадяни масово ринули на різні водойми для відпочинку.

Про це інформує  Локачинський РС УДСНС України у Волинській області.

З початку 2018 року на водоймах області вже загинуло 26 громадян, з них 5 дітей, в Локачинському районі загинула 1 людина. Більшість з них під час купання відпочивали в недозволених місцях, необладнаних пляжах і вживали різні напої, що спровокувало порушення роботи м’язів, внутрішніх органів, зупинило реакцію і рятувальні інстинкти.

Щоб запобігти трагедіям на водоймах зверніть увагу на поради рятувальників:

  • купатися можна тільки у спеціально відведених та обладнаних для цього місцях;
  • безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби;
  • купатися краще в спокійну безвітряну погоду при температурі води – не нижче +20С, повітря – не нижче +24С;
  • після прийняття їжі купатися можна не раніше, ніж через 1,5-2 години.

У воду слід входити неспішно, обережно пробувати дно ногою. Якщо не вмієте плавати, не заходьте у воду глибше пояса, щоб не оступитися і не потрапити на глибоке місце, в яму, чи не опинитися на сильній течії. Ніколи не плавайте наодинці. Не запливайте далеко, особливо за буї, оскільки можна не розрахувати свої сили.

Якщо ви стали свідком того, що людина тоне чи кличе на допомогу – негайно повідомте рятувальників, які чергують на обладнаних для купання місцях.

Рекомендації дітям:

  • не купайтеся без дорослих;
  • не залазьте на попереджувальні знаки, буї, бакени;
  • не стрибайте у воду з човнів, катерів, споруджень, не призначених для цього;
  • не пірнайте з містків, дамб, причалів, дерев, високих берегів;
  • не купайтеся біля крутих і зарослих густою рослинністю берегів;
  • не використовуйте для плавання такі небезпечні засоби, як дошки, колоди, камери від автомобільних шин та інше знаряддя, не передбачене для плавання.

Пам’ятайте, що надувні матраци і надувні іграшки вітром або течією може віднести дуже далеко від берега, а хвилею перевернути, з них може вийти повітря, і вони втратять плавучість.  Не грайте у воді в небезпечні ігри: не підпливайте під тих, хто купається, не хапайте їх за руки чи ноги, не «топіть». Не подавай помилкові сигнали про допомогу. Не купайся у непогоду, при сильному вітрі, великій хвилі.

Більшість трагічних випадків трапляється через елементарне недотримання правил безпечної поведінки. Однією з основних небезпек, що призводять до трагічних ситуацій, є купання в нетверезому стані. У зв’язку з цим рятувальники звертаються до кожного громадянина з проханням відповідально ставитися до власного життя та здоров’я! Ознайомтеся з правилами надання першої медичної допомоги. Пам’ятайте, що вода приховує у собі небезпеку. Зробіть усе можливе для того, щоб не допустити трагедії! Ваше життя у ваших руках!

Особливу увагу звертаємо на заборону купання поруч з аварійним містком та дамбою на річці Луга в селищі Локачі.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39