На базі Локачинського району провели семінар-нараду «Про запобігання розповсюдження африканської чуми свиней»

23 Червня 2018, 16:25
Чума 1670
Чума

На Волині знову набула актуальності тема африканської чуми. Минулої суботи четверо загиблих диких свиней знайшли «за колючкою» у прикордонній із Польщею зоні.

Як вберегти популяції диких та свійських тварин від поголовного знищення? І як убиті африканською чумою тварини опинилися в контрольованій прикордонній смузі? Про це йшлося під час зустрічей із національним консультантом FAO (Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН) Олександром Рєвнівцевим під час його поїздки на Волинь. – інформує прес-служба Волинського ОУЛМГ.

У рамках Проекту технічної допомоги «Підвищення обізнаності про африканську чуму свиней в Україні» Олександр Ревінцев зустрівся зі спеціалістами управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, провів семінар-нараду на тему «Про запобігання розповсюдження африканської чуми свиней», відповів на запитання журналістів.

Також із метою проведення заходів по недопущенню занесення збудника африканської чуми свиней на територію області, оперативного реагування на випадки загибелі свиней та якісного відбору патологічного матеріалу для дослідження на АЧС за участі представників Європейського банку реконструкції та розвитку продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), уточнює заступник начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини у Волинській області Сергій Войтюк, такі семінари пройшли на базі Луцького, Локачинського, Ковельського, Камінь-Каширського, Турійського, Любомльського р-нів.

Що ж нового сказав єдиний представник ООН з цієї проблематики в Україні? Що АЧС – не що інше, як застосування біологічної зброї супроти суверенної України.

– Схоже, подібну історію під час Карибської кризи пережила Куба, – припускає Олександр Борисович. – Адже саме тоді від африканської чуми зникло свинарство Острова свободи, яке на той час було досить розвинуте. Воно не відродилося до цього часу…

Звичайно, підтвердження, що США застосувало проти країни Фіделя Кастро біологічну зброю, немає.

Ще один важливий посил від Олександра Рєвнівцева: АЧС змогла здолати єдина країна Європи – Іспанія. Для цього знадобилося дванадцять королівських указів, 8-річний план активних дій і самодисципліна іспанців: діяла заборона подвірного забою свиней та безконтрольного переміщення свинини. В Іспанії працювало 280 національних консультантів ФАО (супроти одного в Україні!), діяло 8 стаціонарних та 16 мобільних лабораторій (супроти 10 українських), які працювали за принципом «швидкої допомоги» – за 40 хвилин могли доїхати у будь-яке місце й оперативно визначити причину загибелі тварин.

Все ж єдиний український ФАО-консультант сподівається разом із відповідними службами безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини створити протиепізотичний щит і завадити цій біологічній диверсії. Для цього пропонує українцям свій план дій.

Африканська чума свиней (АЧС) – інфекційна вірусна хвороба свійських і диких свиней.

Треба знати, що:

  • африканська чума НЕ загрожує людям, хворіють лише свині;
  • смертність свиней може сягати 100%;
  • вилікувати АЧС неможливо – вакцини та ліків немає, тому єдиний метод боротьби із захворюванням – умертвляти і спалювати хворих свиней, щоб не допустити поширення вірусу;
  • у разі спалаху АЧС усе поголів’я свиней у радіусі 3 км під загрозою знищення;
  • ознаки захворювання проявляються у свиней через 3-12 діб після зараження;
  • вірус хвороби може зберігатися у трупах свиней – до 2,5 місяця; у замороженому м’ясі (–20 °C) – безкінечно; копченій ковбасі та м’ясопродуктах – упродовж 5 місяців і більше; у солонині – до року; у гної та ґрунті залежно від пори року: до 3 місяців.
  • Термічна обробка вбиває вірус (не менше години при 50°C).
  • В Україні захворювання переважно вражає приватні господарства та невеликі ферми. Основна причина – власники свиней ігнорують прості, проте обов’язкові правила недопущення захворювання.

Щоб ваше господарство не було інфіковане АЧС:

  • Перезувайтеся і переодягайтеся, коли заходите у приміщення зі свинями. Вірус не переноситься повітрям: потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник!
  • Якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте у цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус шириться через дикого кабана.
  • Перед входом у свинарник покладіть килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте антибактеріальним засобом (наприклад, добре підійде універсальний чистячий засіб для кухонного посуду, ванн, раковин, кухонних плит, кахлю, сантехніки тощо). Це добрий спосіб знищити бактерії на взутті.
  • Не пускайте у свинарник сусідів та інших сторонніх людей.
  • Не випускайте свиней з хліва – їх не можна вигулювати.
  • Не утримуйте в одному приміщенні зі свинями інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір.
  • Не годуйте свиней рештками зі свого столу та помиями. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їх упродовж 20 хв перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати.
  • Щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, – обов’язково повідомте ветлікаря. Тільки він зможе підтвердити чи спростувати діагноз АЧС за результатами лабораторних аналізів.

Пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу!

Олександр Рєвнівцев також наголосив, що в Україні на 1 січня ц. р. нараховувалося 5,9 млн свиней, що вважається найнижчим показником за останні 10 років. Статистичних даних щодо диких кабанів він не наводив, але й так зрозуміло, що вона ще більш невтішна, адже вже кілька років іде шалений пресінг на власників мисливських господарств України з вимогою повної депопуляції цього звіра.

Тож обговорили з Олександром Борисовичем і поведінку мисливців, як їм діяти у тих чи інших випадках.

Оскільки багато хто вважає, що саме дикі свині можуть стати причиною перенесення АЧС, так само має бути напрацьований цільовий комплекс поведінки мисливця, щоб убезпечити українські села та містечка від збудника страшної хвороби.

Нагадаємо: АЧС вже фіксувалася на території Волині, зокрема, 4 випадки було виявлено в Любешівському та Ратнівському р-нах. Загалом же перший випадок АЧС в Україні зафіксували у 2012 р. на Запоріжжі. Із початком війни АЧС зайшла на Луганщину, відтак на Чернігівщину і Сумщину, дійшла до Миколаївської і Одеської областей. Одна з причин поширення АЧС  – дешеві корми, які з російських господарств, де «походила» африканка», дісталися Білорусії, а відтак «африканку» стали фіксувати на межі України та Білорусі. З цим, зокрема, пов’язують чотири минулорічні спалахи АЧС у Любешівському та Ратнівському р-нах.

Минулого року африканську чуму свиней було виявлено в усіх областях України, всього 163 випадки. Цьогоріч АЧС впритул наблизилася до Волині – виявлена на Рівненщині і за 8 км від українського кордону у Польщі.

І ось минулої суботи четверо загиблих диких свиней неподалік с. Бережці на Любомльщині «за колючкою» у прикордонній із Польщею зоні знайшли прикордонники.

Наразі, повідомляє Олександр Рєвнівцев, ФАО закупило для України 4 мобільні лабораторії для діагностики на АЧС. Вартість однієї – до 5 млн грн. На Волині такого обладнання нема, тож і діагностика утруднюється.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50