В районі зареєстрували перший випадок Хвороби Лайма

16 Липня 2018, 12:00
Хвороба Лайма 5723
Хвороба Лайма

Наприкінці червня працівник лісництва, якого вкусив кліщ при виконанні робіт в лісі у Озютичах, звернувся у Локачинську ЦРЛ. Кліщ зняли самостійно, хворий не звернув уваги на укус, за медичною допомогою одразу не звернувся, проте згодом з’явилась загальне нездужання та еритема в місці укусу, яка поступово збільшувалась у розмірах.

Хвороба Лайма
Хвороба Лайма

Інфекціоніст поставив діагноз – Хвороба Лайма, що й підтвердилось лабораторно – виявили позитивні Іg М та J до збудника лаймбореліозу в крові, – інформує Локачинське районне лабораторне відділення Горохівського міжрайонного відділу ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

Що ж це за захворювання?

Хворобу Лайма ще називають кліщовим бореліозом, адже це захворювання викликають спірохети Borrelia burgdorferi, що передаються людині при укусі інфікованим кліщем. Отже, якщо Ви виявили на шкірі кліща, його видалення краще довірте професіоналам – зверніться до найближчого медичного закладу.

Якщо з якихось причин це неможливо, можна скористатися пінцетом з тонкими кінцями для того, щоб захопити кліща настільки близько до поверхні шкіри, наскільки це можливо. Потягніть кліща плавно вгору з достатнім зусиллям. Не прокручуйте його і різко не смикайте – так ви можете його розірвати і частинки залишаться в ранці.

Хвороба Лайма
Хвороба Лайма

Після видалення ретельно обробіть місце укусу і руки дезінфекційним засобом. Не використовуйте для цього різноманітні барвники – йод, брілеантовий зелений. На йод дуже часто буває алергія, на місці укусу зявляється пляма, що може потім ускладнити постановку діагнозу. Знятого кліща необхідно помістити в баночку, на вологу ватку, потім віднести в лабораторію для аналізу на бореліоз, або знищити – загорніть у папірець або просто змийте в унітаз.

Ніколи не розчавлюйте кліща пальцями! На шкірі можуть бути мікротріщини, через які збудник потрапить у кров. Потім варто піти до інфекціоніста. Якщо такої можливості немає, спостерігайте за місцем укусу протягом трьох тижнів (дату виявлення кліща краще записати). У разі появи кільцеподібної еритеми (почервоніння шкіри навколо місця укусу, яке поширюється від нього у вигляді кола, що збільшується, діаметром щонайменше 4–5 см) – слід одразу ж звернутися до лікаря.

Кільцеподібна еритема – типовий первинний прояв бореліозної інфекції. Якщо ви помітили щось схоже, але в іншому місці, слід також звернутися до
інфекціоніста. Вас міг вкусити інший кліщ, ви просто цього не помітили. Мають насторожити також симптоми, схожі на ГРВІ, адже початок хвороби
Лайма нічим не відрізняється від звичайної застуди. Хворого лихоманить, у нього підвищується температура, болить горло і тече з носа. Людина починає лікувати грип.

Хвороба Лайма
Хвороба Лайма

Згодом хвороба переходить у серйознішу стадію, вражає нервову систему, серце, нирки, печінку, суглоби. Коли з’являються перші ускладнення, хворий звертається до кардіологів, ревматологів, дерматологів. А ось навідатися до інфекціоністів більшості навіть на думку не спадає.

Кліщі підступні: їхній укус практично безболісний завдяки анестезійним речовинам, що він виділяє. Тому помітити кровопивцю вдається пізніше (за кілька годин або наступного дня), коли виникає біль, припухлість, почервоніння або дискомфорт у місці укусу. Захворювання лікується антибіотиками. Якщо лікування хвороби Лайма (бореліозу) на ранній стадії не проводиться, хвороба набуває хронічного перебігу, що призводить до тривалої непрацездатності та інвалідності.

Найкращий спосіб боротьби із захворюваннями, як відомо, ‒ профілактика. Кліщі дуже малих розмірів ‒ схожі на веснянки, родимки або плямочки бруду, живуть кліщі не на деревах, як прийнято вважати, а на кущах та у високій траві, активізуються в лісах і парках з травня по вересень. Саме з приходом теплих днів голодні кліщі починають полювання на людей.

У сухі і жаркі дні вони злегка послаблюють свою активність, а ось коли на вулиці волога і похмура погода, йдуть в атаку. Тому перед походом до лісу або парку максимально закривайте тіло – одягайте світлий одяг (на ньому краще видно кліщів) з довгими рукавами і капюшоном, штани заправляйте в шкарпетки. Якщо капюшона немає, надягіть головний убір. Використовуйте спеціальні аерозолі для відлякування кліщів.

Кліщ довго шукає місце для укусу (присмоктується до тіла близько двох годин), тому регулярно оглядайте свій одяг і періодично проводьте ретельну перевірку, звертаючи особливу увагу на такі частини тіла: шию, пахви, пахову область, вушні раковини ‒ у цих місцях шкіра особливо ніжна і
тонка, й кліщ найчастіше присмоктується саме там.

Хвороба Лайма
Хвороба Лайма

Для своєчасного виявлення кліщів необхідно кожні дві години в лісі та після виходу з нього проводити само- та взаємообстеження. Після повернення додому не заносьте в приміщення свіжозірвані рослини, верхній одяг і інші предмети, на яких можуть бути кліщі. Огляньте також собак і інших тварин, які перебували разом з Вами, для виявлення і видалення з них кліщів. Бажано одразу змінити одяг і білизну, випрати його та випрасувати, не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому, витрушування одягу не позбавляє від кліщів.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024