Зубний технік Валерій Черняк розповів про тонкощі своєї роботи

27 Липня 2018, 10:00
Валерій Черняк 3798
Валерій Черняк

На посаді зубного техніка Валерій Черняк в Локачинській районній лікарні  працює понад чверть століття. Вже допоміг сотням краян, чиї зуби не підлягали звичному лікуванню у стоматолога.

Виготовлення коронок, конструювання зубних протезів та проведення їх ремонту, корегування кольору штучної щелепи тощо – обов’язків у пана Валерія дійсно багато. Як усе це відбувається я нещодавно мав можливість побачити на власні очі, побувавши в кабінеті цього фахівця.

На кількох квадратних метрах тулиться спеціальне громіздке обладнання, а ще стоять посудини з різними кислотами, розчинами та гіпсами. Тут Валерій Олександрович й чаклує над відновленням сяючих посмішок своїх пацієнтів, які намагається максимально наблизити до природних. Має для роботи протезист і додаткове приміщення в підвалі закладу.

– Тих, кому конче потрібна моя допомога, насправді нині чимало, адже стан здоров’я зубів краян все гіршає. Статистика зовсім невтішна. Якщо раніше зуби протезували у віці сорока-п’ятдесяти років, то нині, буває, звертаються і тридцятирічні. Серед основних причин – погана екологія та неправильний догляд за ротовою порожниною, – із сумом констатує медик.

Робота у Валерія Олександровича більше технічна, тож зі своїми пацієнтами зустрічається лише за крайньої необхідності. Співпрацює безпосередньо зі стоматологами, які й знімають мірки для майбутніх протезів. Звичних черг, як то часто буває у поліклініці, під дверима його кабінету не побачиш. І це, здається, на руку зубному технікові, адже виготовлення якісної коронки чи щелепи, з його слів, потребує максимальної концентрації уваги і точності. Кожен зубний протез індивідуальний і моделюється вручну. Він має бути функціональним, точним і естетичним.

1

– У моїй професійній діяльності не обійтися без знань у галузі фізики, хімії, геометрії, анатомії, – наголошує чоловік, проводячи маніпуляції з електрошпателем – своїм основним робочим інструментом, візуально схожим на паяльник. – Важливу роль для кінцевого результату відіграє матеріально-технічна база. На жаль, у райлікарні вона застаріла. Більшість приладдя ще радянського зразка, а те, що новіше, я придбав за власний кошт.

Треба відмітити, що вартість послуг зубного техніка в Локачинській ЦРЛ одна з найнижчих в області. Зубопротезування учасників бойових дій, чорнобильців, деяких інших категорій населення тут поводиться безкоштовно.

Павло КОСТЮЧКО.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024