Василь Поломаний: «Попередити хвороби братів наших менших легше, як їх лікувати…»

11 Серпня 2018, 12:20
Василь Михайлович Поломаний 1612
Василь Михайлович Поломаний

Як і люди, хворі тварини потребують медичної допомоги й догляду. Про найпоширеніші недуги домашніх улюбленців і сільськогосподарських тварин, їх профілактику багато знає досвідчений ветеринар Василь Михайлович Поломаний.

Свою трудову діяльність він розпочинав наприкінці дев’яностих головним ветлікарем КСП «Хлібороб» в селі Маньків. Та, оскільки це був період масового розпаду колгоспів, вже через півроку кваліфікованого фахівця перевели в Локачинську районну лікарню ветеринарної медицини.

Тут він спочатку працював начальником ветеринарно-санітарного загону, потім був лікарем-епізоотологом, а останні півроку займає посаду завідувача протиепізоотичним відділенням.

Треба відмітити, що професійні обов’язки пана Василя багато в чому збігаються з першочерговою місією більшості його колег – виявляти і попереджати різні захворювання тварин.

«– Я як завідуючий цим відділенням контролюю роботу трьох ветеринарних дільниць та чотирьох пунктів, які нині є на Локачинщині. Ветлікарі щомісячно мені звітують про здійснення на своїй території протиепізоотичних заходів, а зокрема – дослідження сільськогосподарських тварин на лейкоз, туберкульоз, бруцельоз, інші інфекційні та інвазійні захворювання, проведення профщеплень проти гострозаразних захворювань сільськогосподарських тварин та птиці, – розповідає про свою роботу співрозмовник.»

Треба відмітити, що з початку нинішнього року в Юнівці, Привітному і Тумині зафіксовано п’ять випадків захворювань корів на лейкоз. Своїх годувальниць, за рекомендацією ветеринарів, власники збули, адже є чимало обмежень при утримуванні такої худоби. А торік в районі доводилось боротися з небезпечними недугами домашніх улюбленців і навіть хижих звірів.

Як зауважив Василь Михайлович, нині держава повністю забезпечує заклади ветмедицини усіма необхідними вакцинами. Профілактичні щеплення в нашому районі проводяться згідно встановленого плану.

«– Невдовзі хочемо обробити понад 5 тисяч собак і 3 тисячі котів, щоб таким чином уберегти їх від сказу. Чекає подібна процедура і на сільськогосподарських тварин. Так, 4 тисячам корів, 2 тисячам телиць та биків, 500-та вівцям й козам, 1600 коням буде проведено вакцинацію від сибірки. Також, оскільки на Любешівщині виявлено чуму свиней, в нашому районі вжито міри з метою попередження цієї підступної хвороби, - повідомив далі мій співбесідник. »

Василь Поломаний наголосив, що профщеплення – це ефективна панацея від запобігання багатьох недуг тварин – ними нехтувати не слід, але населенню потрібно не забувати й про інші заходи біобезпеки, а зокрема: заходити в хлів лише у змінному взутті, не пускати туди сторонніх (сусідів, заготівельників тощо), також варто покласти при вході у таке приміщення дезкилимок.

Павло КОСТЮЧКО.

Фото автора.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024