Микола ТОМЧУК: «Працюємо задля покращення життя людей на Локачинщині»

09 Листопада 2018, 09:00
Микола Томчук 3300
Микола Томчук

Вже багато років на Локачинщині функціонує територіальний центр з обслуговування одиноких і престарілих громадян. Нині він фінансується з районного бюджету і налічує 60 штатних працівників.

Наявна тут матеріальна база вважається однією з найкращих в області, що дозволяє надавати населенню, в тому числі й жителям Затурцівської ОТГ, чимало корисних послуг. Про них та інші важливі аспекти в роботі наш кореспондент розпитував директора Локачинського терцентру Миколу Томчука.

Микола Томчук
Микола Томчук

– Миколо Назаровичу, раніше місцеві люди ставали в черги, щоб оздоровитись в соляній кімнаті, скуштувати фіточаїв чи позайматись в тренажерному залі. Нині ці послуги в терцентрі такі ж популярні серед населення?

– Бажаючих таким чином поправити здоров’я і покращити самопочуття є досить багато, а особливо серед людей старшого віку. Окрім згаданих, у нас ще можна скористатись послугами кваліфікованих психолога, масажиста, медичної сестри, інструктора з лікувальної фізкультури. Загалом з початку року вже звернулось понад 900 людей, в тому числі і 82 учасники антитерористичної операції та члени їх сімей. Більшість згаданих послуг надано безкоштовно. Хочеться наголосити, що відділення соціально-психологічної допомоги є лише в Локачинському та Турійському терцентрах. Наші краяни вже оцінили його переваги і ходять сюди, наче до магазину.

– Знаю, що ваша установа одна з небагатьох в районі роздає малозабезпеченим й закордонну гуманітарку.

– Так, це теж один із важливих напрямків роботи, якою займаються працівники відділення організації надання натуральної та грошової допомоги. Завдяки співпраці з рядом благодійних фондів («Карітас Спес», «Дитяча місія. Україна», «Плече») періодично завозимо одяг, взуття, текстиль, що були у вжитку, а також засоби реабілітації – інвалідні та туалетні візки, ролятори тощо. Зберігається усе це в кімнаті дарованих речей. Хоча надовго гуманітарка тут не затримується.

Роздаємо її усім, хто цього потребує і звертається: пенсіонерам, одиноким, багатодітним сім’ям, родинам учасників АТО тощо. Соціальні працівники доставляють речі й на територію своїх сільських рад. Цьогоріч 1586 людей отримали таку допомогу на загальну суму 123 тисячі гривень. В нинішній непростий час це дійсно вагома підтримка для малозабезпечених верств населення.

– А скільки краян з числа одиноких і престарілих нині обслуговують соціальні працівники вдома?

– Загалом 231 особу, в тому числі 47 – по Затурцівській ОТГ. В середньому на одного припадає 7 підопічних. Принаймні двічі на тиждень наші працівники навідуються до осель стареньких, які не можуть собі дати ради. Наварити їсти, попрати, прибрати, води принести, дров наколоти, продукти та ліки купити і навіть за необхідності субсидію на комуналку оформити – вони роблять усе, щоб покращити умови проживання цих людей.

До речі, шестеро осіб, зокрема й одиноких, які були у нас на обслуговуванні, з початку року оформили в спеціалізовані інтернатні установи області загального та психоневрологічного спрямування. Нині це теж в компетенції терцентру, проте вживаємо такі заходи лише за власного бажання людини або її родичів.

– Що побажаєте своїм колегам?

– У нас працюють люди, які мають щирі серця і дійсно уміють співчувати іншим, переймаються чужою бідою. Тож зичу їм міцного здоров’я, терпіння, Божого благословення та усіляких гараздів в особистому житті. Вірю, що в державі щось зміниться і за свою нелегку працю соціальні працівники отримуватимуть гідну зарплатню.

колектив територіального центру, який працює в Локачах
колектив територіального центру, який працює в Локачах

– Дякую за розмову.

Павло КОСТЮЧКО.

Фото автора.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром