«Маємо повноваження, щоб реально допомогти правопорушникам стати на шлях виправлення», – начальниця сектору пробації Ірина Гергеша

22 Лютого 2019, 15:30
Ірина Гергеша 2811
Ірина Гергеша

Злочинність у нашому районі залишається одним з головних чинників, який становить реальну загрозу безпеці краян. Тому особливо важливим є повноцінне функціонування служб, робота яких спрямована на профілактику правопорушень. Одним із таких органів є Локачинський районний сектор філії Державної установи «Центр пробації» у Волинській області.

В інтерв’ю нашому кореспонденту начальниця сектору пробації – майор внутрішньої служби Ірина Гергеша розповіла, як відбувається перевиховання потенційних злочинців.

– Ірино Володимирівно, пробація – відносно нова державна структура. Багато краян, можливо, і взагалі почують про таку вперше. Розкажіть, яка її основна місія.

– Наше завдання, як державного органу, усіляко сприяти і допомагати стати на шлях виправлення людям, які раніше мали проблеми із законом. Залучаємо для цього ряд дієвих методів і важелів, зокрема проводимо з правопорушниками особисті бесіди, психологічні тести, задіюємо їх до різних профілактичних заходів. Контингент у нас, звичайно, не простий. Це, здебільшого, засуджені з умовним терміном покарання, або колишні ув’язнені, яким буває важко адаптуватись до життя на волі. Деякі з них мають дійсно складні характери і навіть схильні до суїциду.

Аби такі категорії населення не залишались на одинці зі своїми проблемами, беремо їх під державний супровід. Допомагаємо практично у всьому – від надання безоплатної медичної чи правової допомоги до сприяння у працевлаштуванні.

– Знаю, що при райдержадміністрації навіть створена комісія, на якій розглядаються питання, що хвилюють ваших «підопічних».

– Вона збирається принаймні раз на місяць, а за потреби й частіше. До складу цієї комісії входить представник сектору пробації, керівники багатьох служб району – територіального центру, центральної районної лікарні, центру зайнятості, управління соціального захисту населення тощо. Присутні на цих засіданнях і сільські голови. При виникненні питань, що знаходяться поза компетенцією наших постійних членів, додатково запрошуємо й представників інших організацій. От, скажімо, за сприяння місцевого сектору міграційної служби нині допомагаємо жінці з Луганщини виготовити паспорт громадянки України.

– Які категорії правопорушників знаходяться на обліку в Локачинському секторі пробації?

– Суб’єкти пробації – це люди, яким суд присудив певні види покарань. Наше завдання контролювати їх виконання. Нині маємо 23 умовно засуджені особи із іспитовим строком. Двоє громадян, яким заборонено керувати транспортними засобами. До речі, корупціонери, хабарники, люди, що вчинили ДТП – теж наші потенційні підоблікові. Стежимо й за виконанням громадських та суспільно-корисних робіт, до яких нині залучені окремі жителі практично на території кожної сільської ради. Повноваження сектору пробації насправді широкі. Скажімо, за нашим приписом засуджені самостійно відправляються у виправні центри. Також, згідно вироку суду, виконуємо адміністративні стягнення. До слова, торік сума сплачених штрафів за хуліганство і розповсюдження наркотичних засобів становила 10200 гривень.

– А з неповнолітніми теж працюєте?

– Так. Залучаємо їх до суспільно-корисних робіт – прибирання парків, висадки дерев тощо. З метою попередження повторних злочинів періодично демонструємо відеофільми про наслідки шкідливих звичок, ведення аморального способу життя. А щоб якось підбадьорити цих дітей, до свят купуємо їм подарунки – за сприяння сільських голів, звісно. До слова, торік під наш супровід потрапило 7 неповнолітніх з числа умовно засуджених з іспитовим строком. Це жителі Холопичівської, Привітненської сільських та Локачинської селищної рад. Нині ж на обліку – лише одна 16-річна дівчина з райцентру, студентка місцевого професійного ліцею. Незабаром організуємо для неї зустріч з працівниками ДРАЦСу, бюро правової допомоги та центру зайнятості.

– Дякую за розмову.

Павло КОСТЮЧКО

Фото автора

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром