Давня історія про трьохсот бранок, похованих у Локачах

16 Грудня 2017, 17:18
Старе фото каплички 6315 Джерело: http://incognita.day.kiev.ua
Старе фото каплички

Ми вирішили поділитися з вами давньої історією про трьохсот бранок, яких захопили татаро-монголи.

«Триста бранок як скло в Локачах полягло...», – так пишуть у своїх хроніках історики — літописи і документи не зберегли про час і мету спорудження каплички жодної письмової згадки. А може, місцеві дослідники просто не мають доступу до потрібних архівів. Проте локачинський люд з покоління у покоління передає романтичну легенду, що збудовано капличку на місці поховання трьох сотень полонянок — молодих волинських дівчат, захоплених татаро-монголами у далекому 1241 році і страчених при наближенні волинських військових загонів, – пише газета «День».

Ще одна версія стверджує: дівчата загинули, бо відмовилися йти у полон, одна з них накинулася на ватажка бусурманів, що їх супроводжували (а може, татарського хана...) і задушила його. Відомо, що війська під проводом Бурундая справді брали штурмом давній Володимир (тепер Володимир- Волинський) і аж ніяк не могли обминути Локачі. Легенди стверджують, що і назва села Старий Загорів (це неподалік містечка) теж пішла з «татарських» часів. Начебто вартовий на вежі при в’їзді у село запізно помітив ворогів, але, щоб врятувати людей, він запалив вежу і згорів разом із нею.

Жмути дівочого волосся у великій кількості теж людям не привиділися — їх викопували на цьому місці у різні часи. Зінаїді Михайлівні Тесенюк, заслуженій учительці, історику, котрій належить честь бути автором значної частини досліджень з історії місцевого краю, розказував про них батько. Його будівельна бригада копала траншею під приміщення майбутньої райспоживспілки — і теж викопувала ці, певною мірою моторошні, свідчення минулого. Їх поховано біля каплички разом iз віднайденими у цих місцях людськими останками. 

Коментарі
24 Серпня 2019, 21:49
Дійсно, Зіна Михайлівна казала, що під час будівельних робіт найшли жіночі коси.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024