В оселях холопичівців може з’явитись голубе паливо

13 Квітня 2018, 15:00
Василь Гутий 2253
Василь Гутий

У Холопичах місцева громада на чолі з сільським головою активно добивається, щоб у село провели газ.

Холопичі – одне з небагатьох сіл нашого району, куди досі не провели газ. І це при тому, що в сусідньому Манькові він є вже давно. Відстань між цими населеними пунктами складає понад три кілометри. Приблизно такою має бути й протяжність підвідного газопроводу, бо прокладати його планують саме з Манькова.

Як розповів очільник територіальної громади Василь Гутий, люди в Холопичах відверто зневірені, бо вуличний газопровід тут побудовано ще на початку 2008 року. - Стояки нині є біля 164-х будинків. Усі проектно-вишукувальні і будівельні роботи проводилися коштом місцевих жителів. Загалом витрати склали півмільйона гривень, а це за тодішнім курсом понад сто тисяч доларів. Цю суму селяни ніби закопали в землю, - із сумом констатує Василь Михайлович. 

До слова, ціна питання тоді складала 3 мільйони 200 тисяч гривень. Держава таких коштів не виділила, тож селяни надіялись на фінансове сприяння керівництва агропромислової групи «Пан Курчак». Воно спочатку, нібито, зголосилось допомогти, маючи намір в перспективі провести газ й до свого підприємства. Але підрахували, що опалювати таким чином величезну територію птахоферми буде невигідно. Далі усе заглухло... 

Через вісім років, коли головою Холопичівської сільської ради обрали Василя Гутого, справа знову почала зрушуватись з мертвої точки. За його ініціативи було виготовлено нову проектно-кошторисну документацію, згідно з якою вартість робіт з газифікації зменшилась майже вдвічі і складає нині 1 млн. 717 тис. грн. Але і ця сума для селян є захмарною, тож вони активно шукають підтримки. 

Нещодавно, скажімо, ініціативна група разом з головою сільради їздили на особистий прийом до депутата Верховної Ради Сергія Мартиняка. Результат зустрічі: обіцянка нардепа виділити півмільйона гривень. А за умови, що якщо фінансова підтримка буде й від місцевих підприємців, то той додасть іще коштів. Василь Гутий також надіслав листи з прохання посприяти у вирішенні цього важливого питання представникам районної влади, направив такі й голові Волинської обласної ради Ігорю Палиці та новообраному керівнику облдержадміністрації Олександру Савченку.

Більшість місцевих жителів за необхідності теж готові пожертвувати власними коштами, щоправда, близько третини цих сімей вже не хочуть переходити на голубе паливо через його високу вартість.

Павло КОСТЮЧКО.

Фото автора.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39