Велика енергетика малого району: історія електрифікації Локачинського краю

15 Квітня 2018, 15:00
Історія електрифікації Локачинського краю 2439
Історія електрифікації Локачинського краю

Локачинський район одним з перших на Волині отримав електроенергію від державної енергосистеми. 

Другим потужним джерелом електроенергії в районі стала підстанція аналогічної напруги у Затурцях, введена в дію 1961 року. Першим її майстром працював Сергій Онуфрієв. В Затурцях на базі підстанції запрацювала дільниця, яка підпорядковувалася Володимир-Волинському району електромереж. У 1965 році її відокремили й об'єднали у Локачинський РЕМ. – пише Прес-центр ПрАТ «Волиньобленерго»

Новоутворений район електромереж очолив Ігор Пулінець. Пізніше начальниками працювали Іван Кухарук, Михайло Аксьонов, Василь Шах, Іван Коменда, Володимир Хомик. Зараз філію очолює Олександр Васюра. Заступниками директора (головними інженерами) були Микола Понько, Михайло Аксьонов, Олександр Москалюк, Анатолій Жулинський, Володимир Хомик, Борис Горбачевський. Зараз на посаді головного інженера Ярослав Шах. Заступник директора зі збуту електроенергії – Петро Лінник.

Оскільки основні потужності РЕМу знаходилися не у райцентрі, а безпосередньо на дільницях, його персонал не одразу отримав для роботи адміністративну будівлю. До того часу, поки побудували сучасне приміщення філії, так звана контора розташовувалася і в житловому будинку в Локачах, і в приміщенні колишньої заготівельної контори. У 1967 році на вулиці Луцькій збудували приміщення, одну половину якого віддали для роботи енергетикам, а друга була призначена для проживання. Аби створити працівникам належні умови праці, 2012 року розпочали будівництво сучасного приміщення.

Незабаром у районі запрацювали ще дві ПС-35/10 кВ – у Привітному (1970 рік) та у Локачах (1978 рік) з відповідними виробничими дільницями. Дільницю у Привітному очолив Валентин Дуднік, в Локачах – Іван Степасюк. У цей період реконструювали і підстанцію у Затурцях із збільшенням напруги до 110/35/10 кВ. У розташованому неподалік селі Марковичі почали розробляти єдине в області газове родовище, робота на якому потребувала надійного живлення.

На долю локачинських енергетиків випало ліквідовувати наслідки найбільш руйнівного в історії України смерчу. Пройшов він 1987 року 20 липня в селі Шельвів. Очевидці пригадують, що перед смерчем було спекотно й безвітряно. Раптом о 16 годині 50 хвилин небо стало темним, а за кілька хвилин хмара із страхітливим вихором фактично зрівняла село із землею. Чотири особи тоді загинули, десятки отримали поранення, сотні залишилися без даху над головою.

Раніше смерчі здебільшого реєстрували у степовій зоні, для Волині він став по-справжньому аномальним явищем. Найімовірніше вихор спричинила різниця між електромагнітними потенціалами газо- і нафтоносного горизонтів, а також – вододіл між басейнами Бугу і Прип'яті, який проходить Локачинський районом. Відновлювати стертий з лиця землі населений пункт, відбудовувати інфраструктуру, зокрема і поруйновані вщент електромережі, доводилося не один місяць. До робіт залучили абсолютно всі будівельні організації району.

Багато років життя віддали  роботі в енергетиці працівники РЕМу Пилип Тимошко, Іван Кухарук, Степан Барабошко, Ростислав Демчук, Ірина Шмідт, Мефодій Дацюк, Домініка Бобчук, Йосип Чабан.

Зараз Локачинська філія ПрАТ «Волиньобленерго» обслуговує 200 трансформаторних підстанцій, 358 км ПЛ-10 кВ та 547 км ПЛ-0,4 кВ. Це забезпечує електроенергією 320 юридичних та 8147 фізичних споживачів.

Історія електрифікації Локачинського краю
Історія електрифікації Локачинського краю

Історія електрифікації Локачинського краю
Історія електрифікації Локачинського краю

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024