Лісничий розповів чому масово вирізують сосни

19 Квітня 2018, 15:00
Віктор Таровський 1615
Віктор Таровський

Нещодавно поблизу села Журавець стало помітно, що в місцевому лісі на кількох ділянках вздовж дороги стирчали одні лишень пеньки. А в одному місці з десяток людей якраз вантажили на машини стовбури сосен.

Як виявилось, це була робітнича бригада Губинського лісництва. Тутешній майстер лісу Віктор Таровський пояснив, що заходи з вирізки пошкоджених дерев пов’язані з появою тут жука-короїда, і проводяться вони ще з 2016 року. Саме тоді, мовляв, лісничі вперше почали помічати, що крона деяких сосон без вагомих причин пожовкли.



– Під впливом короїда, який вгризається в кору і забиває канали, дерево псується з верхівки до низу. Спочатку жовтіє хвоя, а пізніше поступово починає всихати і стовбур, - пояснює мій співрозмовник. – Ці жуки поширюються неймовірно швидкими темпами, а пошкоджене дерево за місяць заражає ще зо три десятки інших довкола. У зв’язку з нашестям шкідників у цих лісопосадках за останній час було вирізано хвойні дерева на багатьох площах (по 10-20 соток), особливо масово це робилось торік.

За останні ж три місяці на лісоділянці, де працює пан Віктор, положено вже близько двох гектарів соснового лісу, а деревину відправлено на склади Володимир-Волинському лісгоспу. Віктор Таровський занепокоєний такою ситуацією, адже експерти прогнозують, що через півстоліття жук-короїд може знищити на Західній Україні усі соснові насадження. Між тим, як боротись зі шкідниками, окрім як спускати заражені дерева, наші співвітчизники поки не знають.

Павло КОСТЮЧКО.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024